BOŽIĆNA BLOKADA ZA NEVAKCINISANE U NEMAČKOJ: Uvode se nove mere, obavezna vakcicnacija od februara?
Foto: Shutterstock, Profimedia

pandemija

BOŽIĆNA BLOKADA ZA NEVAKCINISANE U NEMAČKOJ: Uvode se nove mere, obavezna vakcicnacija od februara?

Planeta -

Nemačka kancelarka u odlasku Angela Merkel i kandidat za kancelara Olaf Šolc razgovarali su u četvrtak sa državnim liderima kako bi se dogovorili o novim merama za suzbijanje dramatičnog porasta slučajeva korona virusa.

Nevakcinisanim ljudima je zabranjen pristup skoro svim firmama, osim radnji koje su neophodne i apotekama. Ovo važi i za restorane, kafiće, pozorišta, bioskope...

Koja su nova ograničenja? Savezni i državni lideri dogovorili su sledeće mere:

- Ograničenje kontakta za nevakcinisane osobe - Ulaz u prodavnice, restorane, muzeje i bioskope biće omogućen samo vakcinisanim ili oporavljenim licima - Moguća su dodatna ispitivanja za nevakcinisane u izuzetnim situacijama

Broj dozvoljenih na sportskim i kulturnim manifestacijama biće značajno ograničen na maksimalno 30-50 odsto kapaciteta za sedenje. Maksimalan broj ljudi koji će biti dozvoljen na ovakvim događajima u zatvorenom prostoru je 5.000, a na otvorenom 15.000.

Noćni klubovi biće zatvoreni u oblastima gde će stopa zaraze biti previsoka, najavila je Merkelova.

Privatna okupljanja nevakcinisanih biće ograničena na članove jednog domaćinstva i dve osobe van domaćinstva.

„Imaćemo božićnu blokadu za nevakcinisane“, rekla je Merkelova posle sastanka. „Shvatili smo da je situacija veoma ozbiljna i da želimo da preduzmemo dalje mere pored već preduzetih“, dodala je Merkelova.

Merkelova je nakon današnjeg sastanka rekla da podržava opciju uvođenja obavezne vakcinacije.

„Da bi se to uradilo, mora se prekinuti četvrti talas, a to još nije postignuto“, rekla je ona i dodala da bi obavezna vakcinacija mogla da stupi na snagu od februara 2022. godine, nakon što se o tome raspravlja u Bundestagu i po smernicama nemačkog saveta za etika.

Budući nemački kancelar Olaf Šolc (SPD) najavio je da bi do kraja godine mogla da bude pokrenuta procedura za donošenje zakona o uvođenju opšte obaveze vakcinacije. Kako je rekao, poslanici bi bili oslobođeni partijske discipline i glasali po savesti. Ovakav način govora u Bundestagu se primenjuje na etički osetljiva pitanja. Ako parlament odobri obaveznu vakcinaciju, ona bi mogla da počne u februaru.

Nemačka je juče zabeležila 446 smrtnih slučajeva od posledica korone, što je najveći broj u poslednjih devet meseci. U poslednja 24 sata registrovano je 73.209 novih slučajeva.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track