GAF AMERIČKE DIPLOMATIJE: Preko Pekinga hteli da ubede Putina da odustane od invazije, Kinezi nisu bili impresionirani! VIDEO
Foto: Profimedia

neuspeh

GAF AMERIČKE DIPLOMATIJE: Preko Pekinga hteli da ubede Putina da odustane od invazije, Kinezi nisu bili impresionirani! VIDEO

Planeta -

Bajdenova administracija je provela tri meseca pokušavajući da ubedi Kinu da kaže Vladimiru Putinu da ne vrši invaziju na Ukrajinu, da bi im kineski zvaničnici rekli da nisu ubeđeni njihovim obaveštajnim podacima i da ne misle da će Moskva krenuti u invaziju.

U stvari, nakon jednog razgovota, zvaničnici SAD su saznali da je Peking podelio informaciju sa Moskvom, rekavši Rusima da Vašington pokušava da poseje razdor.

Ruske trupe ušle su u Ukrajinu u sredu uveče kada je Putin nastavio sa svojim dobro isplaniranim planom.

Dan kasnije, Bajdena su direktno pitali da li radi sa Kinom u pokušaju da izoluje Rusiju.

„Nisam spreman da to trenutno komentarišem“, odgovorio je predsednik.

Prema Njujork Tajmsu, njegova administracija je počela da komunicira sa Pekingom u novembru, nakon što je predsednik održao video samit sa kineskim liderom Si Đinpingom.

Dvojica lidera su se složila da rade zajedno na zdravstvenoj bezbednosti, klimatskim promenama i širenju nuklearnog oružja.

Nakon toga, zvaničnici su razgovarali o tome da li bi gomilanje ruskih trupa oko Ukrajine moglo biti vrsta pitanja sa kojim bi dve zemlje mogle da pokušaju da se pozabave zajedno.

Neki su bili skeptični, ali drugi su mislili da vredi pokušati bilo šta što bi moglo odvratiti ruski napad, rekao je jedan zvaničnik.

Zvaničnici Bele kuće sastali su se sa kineskim ambasadorom nekoliko dana kasnije, rekavši mu da su obaveštajni podaci SAD ukazivali da ruske trupe – uključujući oklopne jedinice – opkoljavaju Ukrajinu

Sastanak je, prema pisanju lista, trajao više od 90 minuta, a zvaničnici su kineskom diplomati rekli da Sjedinjene Države planiraju da uvedu stroge sankcije ruskim kompanijama i zvaničnicima ako Rusija izvrši invaziju – daleko oštrije nego 2014. godine kada je Moskva anektirala Krim.

Komercijalne veze Pekinga sa Rusijom značile bi da bi sopstvena ekonomija osetila neke efekte, rekli su zvaničnici.

I rekli su da bi te veze značile da će imidž Kine u svetu takođe patiti ako Putin nastavi sa invazijom.

Njujork tajms navodi da su zvaničnici razgovarali sa ambasadorom još najmanje tri puta; Zvala ga je i zamenica državnog sekretara Vendi Šerman, ali je Ćin nastavio da izražava skepticizam prema obaveštajnim podacima i rekao da Moskva ima legitimne bezbednosne zabrinutosti.

Državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa svojim kineskim kolegom Vang Jijem o tom pitanju krajem januara i samo ove nedelje u ponedeljak, istog dana kada je Putin najavio da šalje trupe u dve otcepljene enklave Ukrajine.

„Sekretar je istakao potrebu da se očuva suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“, navodi se u rezimeu poziva iz Stejt departmenta.

Proteklih nedelja, zvaničnici su takođe vezali datum planirane Putinove invazije za Zimske olimpijske igre u Pekingu, upozoravajući da bi Rusija mogla da napadne pre nego što se igre završe – nagoveštavajući da bi trenutak Kine na svetskoj sportskoj sceni mogao biti ukaljan.

Do srede uveče bilo je jasno da su napori propali.

A naknadne izjave Pekinga ukazuju na to da nije bio impresioniran upozorenjem SAD. Na primer, Si je razgovarao sa Putinom telefonom u petak.

„Neophodno je napustiti hladnoratovski mentalitet, uzeti u obzir i poštovati legitimne bezbednosne brige zemalja i formirati, kroz pregovore, uravnotežen, efikasan i održiv mehanizam [za obezbeđivanje] evropske bezbednosti“, rekao je Putin za centralnu kinesku televiziju.

Kurir.rs//Daily mail

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track