15:14

TERORISTI MOGU DA NAPADNU NUKLEARKE U UKRAJINI DA BI OPTUŽILI RUSE: Stojanović upozorava na prljavu URANIJUMSKU BOMBU

rat na istoku

TERORISTI MOGU DA NAPADNU NUKLEARKE U UKRAJINI DA BI OPTUŽILI RUSE: Stojanović upozorava na prljavu URANIJUMSKU BOMBU

Planeta -

Dr Bogdan Stojanović, naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu, istakao je da postoji šansa da Rusija upotrebi određeno nuklearno oružje na Ukrajinu, koje ne bi imalo veliko razorno dejstvo, ali bi izazvalo masovno uništenje radijacijom.

- Jako je teško prognozirati bilo šta i ne znamo koliko će trajati ova operacija. Mislim da će se sankcije nastaviti, a sada smo svedoci jedne opšte histerije na zapadu i možda najoštrijih sankcija u savremenim međunarodnim odnosima ikada - rekao je Stojanović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Ukrajina rat, Ukrajina vesti, rusija, Rusija Ukrajina, rat Rusije i Ukrajine
foto: Kurir televizija

On je istakao da se sankcije čak kose sa zdravim razumom.

- Ove je jedna vrsta eksalacije nagomilane rusofobije i ove sankcije se pomalo graniče sa racionalnim razmišljanjem. Svim zemljama u Evropi je u interesu da nastave ekonomsku razmenu sa Rusijom i opšte je poznato da je Evropa zavisna od ruskih energenata - ističe Stojanović.

Neke kompanije se čak boje da kupuju od Rusije, ističe Stojanović.

- Sankcije su usmerene prema građanima, ako bi Rusi zavrnuli gas na "Jamalu" navukli bi dodatni gnev na sebe, a i u interesu im je da ga prodaju što više - kaže Stojanović.

Tomić istakao je da se vodi najcrnji medijski rat

- Mislim da je to izmišljena kategorija da će biti nuklearni rat. To je više promocija nekih hibridnih operacija. Nijednog trenutka Putin ne želi da prekorači tu liniju gde bi najviše stradala Evropa i druge evropske zemlje. To se najviše može videti na primeru Zaporožja. Mi smo sada u najcrnjem medijskom ratu gde lažu i jedni, i drugi i u njemu niko nije čist - kaže profesor Duško Tomić sa Univerziteta za bezbednost u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Dodaje da posledice mogu biti užasne ako se zabrane letovi iznad Ukrajine.

- To je potencijal za Treći svetski rat. Zapadne zemlje su rekle da se to neće desiti. Meni deluje da Ukrajina pokušava da uvuče neke zemlje sa Zapada u rat - kaže Stojanović.

Stručnjak se osvrnuo i na mogućnost nuklearizacije Ukrajine.

- Isključio bih nuklearni rat kao opciju, Rusi nemaju razloga da koriste nuklearno oružje u Ukrajini, ali ne bih isključio želju za ponovnu nuklearizaciju Ukrajine. Ukrajina se odrekla nuklearnog naoružanja, ali Zelenski je na Minhenskoj konferenciji ponudio ili ulazak u NATO ili da se odrekne toga i da ponovo postane nuklearna sila. Ukrajina ima kapacitet i naučni i resursni, ima 15 nuklearnih reaktora, tako da to ne bih isključio kao opciju - istakao je Stojanović.

Ukrajina rat, Ukrajina vesti, rusija, Rusija Ukrajina, rat Rusije i Ukrajine
foto: Kurir televizija

Stojanović je prokomentarisao i reči Zelenskog da bi u Odesi mogla da bude upotrebljena "prljava nuklearna bomba".

- Moguće je u teoriji napraviti prljavu nuklearnu bombu koja nema veliko razorno dejstvo. Ne bih išao u detalje, ali ako stavite uranijum obogaćen do 15-20 odsto u nuklearnu bombu, vi nećete imati razorno dejstvo, koje inače ima nuklearna eksplozija, ali ćete imati širenje radijacije koje je jako opasno. To je oružje za masovno ubijanje. Nije za uništavanje. I cela priča sa nuklearnim elektranama je jako opasna. Meni deluje da ukrajinska strana pokušava da izazove teroristički napad kako bi to mogla da iskoristi. Bilo šta da se desi u nuklearnoj elektrani, to je globalni fenomen, setimo se samo černobiljske katastrofe - rekao je Stojanović i dodao:

- Mislim da je ruska strana u pravu što pokušava po svaku cenu da zauzme sve nuklearne elektrane da se ne bi desila upravo taka sabotaža. Oni sada kontrolišu tu situaciju - istakao je naučni saradnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu Stojanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:20

Tomić o Putinovim planovima za osvajanje nuklearki: Koristi strategiju klješta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track