IGRA NERAVA Situacija u Ukrajini se pogoršava, a Amerika šalje dodatne trupe u Evropu!
Foto: EPA

ISTOČNA GRANICA NATO

IGRA NERAVA Situacija u Ukrajini se pogoršava, a Amerika šalje dodatne trupe u Evropu!

Planeta -

Dok se u Ukrajini zaoštrava, Amerika šalje dodatnih 10.700 vojnika na Stari kontinent, biće razmešteni na istočnoj granici NATO

Dok se rat u Ukrajini zaoštrava, Amerika je odlučila da u Evropu pošalje dodatnih 10.700 vojnika! Kako prenosi Njujork tajms, pozivajući se na zvaničnike iz Pentagona, ovi vojnici će biti razmešteni na istočnoj granici NATO.

Sveže snage

Odluku o slanju novih trupa potvrdio je Džon Kirbi, portparol NATO, na pres-brifingu, uz napomenu da se "bezbednosno okruženje u regionu promenilo" zbog situacije u Ukrajini. - Radi se o razmeštanju svežih jedinica i njihov zadatak je prevashodno da odmene trupe koje su ranije razmeštene. Tako će približno broj američkih vojnika raspoređenih u Evropi ostati nepromenjen, oko 100.000. Jedinice koje će biti odmenjene će predati svoje obaveze novim snagama i vratiti se u svoje matične baze u SAD - rekao je Kirbi.

Zastoj u Senatu: Milijarde na čekanju

Pentagon je saopštio da bi planirana pomoć Ukrajini u iznosu od 40 milijardi dolara mogla da bude suspendovana ukoliko do 19. maja taj zakon ne bude izglasan u Kongresu. Nakon što je predlog predsednika Džozefa Bajdena izglasan u Predstavničkom domu Kongresa, došlo je do zastoja u gornjem domu - Senatu. Republikanski senator Rend Pol iz Kentakija usprotivio se izglasavanju zakona po ubrzanoj proceduri i bez rasprave. Nacrt zakona nije podrazumevao instituciju generalnog inspektora, čija je obaveza da evidentira u koju svrhu je utrošena finansijska pomoć namenjena Ukrajini. On je istakao da američki građani već osećaju bol usled rasta inflacije, kojoj je doprinelo i prekomereno trošenje, a "Kongres želi da pojača taj bol izdvajajući još više novca bez ikakve kontrole". - Ne možemo da spasemo Ukrajinu tako što ćemo uništiti Ameriku - rekao je on.

On je naveo da će se tokom leta nastaviti sa zamenom trupa na terenu, ali da će Pentagon uskoro razmotriti opciju stalnog razmeštanja novih snaga i da se uskoro očekuje konačna odluka o ovom pitanju. Pre nego što je Rusija započela, kako se u Kremlju navodi, "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini, SAD su u Evropi imale oko 80.000 razmeštenih vojnika. Većina ih je bila smeštena u stalnim bazama NATO članica. Već u prvim nedeljama posle 24. februara njihov broj je povećan na oko 100.000, a najviše novih trupa poslato je upravo u zemlje koje se graniče sa Ukrajinom, pre svih Poljsku, ali i Rumuniju, kao i u baltičke zemlje. Pojedine članice NATO, poput Litvanije, apelovale su na Vašington da pošalje dodatne vojne snage strahujući od eventualnog ruskog napada.

Na vezi...  Ministri odbrane SAD i Rusije
Na vezi... Ministri odbrane SAD i Rusijefoto: EPA / MIKHAIL TERESHCHENKO / KREMLIN, EPA / Amanda Andrade-Rhoades / POOL

Prvi put od početka rata: Razgovarali Ostin i Šojgu

U petak je obavljen prvi telefonski razgovor između šefa Pentagona Lojda Ostina i ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua otkad je počeo rat u Ukrajini. Američki sekretar odbrane tražio je od Šojgua da Rusija momentalno prekine vatru u Ukrajini i ukazao na veliki značaj zadržavanja veza za komunikaciju. Iz Kremlja je potvrđeno da se razgovaralo o pitanjima vezanim za međunarodnu bezbednost, uključujući i situaciju u Ukrajini.

- Moj im je savet da naprave stalne vojne baze, ali to ne znači da će u njima biti smešteni samo američki vojnici. Dugoročno razmeštanje i rotacija biće od velike koristi. Uveren sam da veliki broj naših saveznika u Evropi želi da se uspostave stalne baze na istoku i spremni su da plate za to - rekao je general Mark Majli, načelnik združenog generalštaba američke armije.

Bilo ih je i 450.000

SAD i NATO su aktivno podržali Ukrajinu u sukobu, šaljući finansijsku pomoć i velike količine naoružanja. Američko vojno prisustvo u Evropi je variralo posle Drugog svetskog rata. SAD su 1950. u Evropi imale oko 97.000 stacioniranih vojnika. Njihov broj je 1957, na vrhuncu Hladnog rata, dostigao 450.000. Posle 1987, kada ih je bilo 340.000, njihov broj je 2018. pao na 65.000. Trenutno najviše američkih vojnika ima u Nemačkoj - 38.500, Poljskoj - 10.500, Italiji - 11.500 i V. Britaniji - 11.000.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track