00:27

RAT U UKRAJINI 99. DAN Ruska vojska krstarećim raketama napala Beskidi tunel na granici Ukrajine i Slovačke!

blog

RAT U UKRAJINI 99. DAN: Turska donira dron Litvaniji da ga da Ukrajincima; Nuklearna elektrana Zaporožje se ipak ne gasi?

Planeta -

Rat u Ukrajini je ušao u 99. dan

NAJVAŽNIJI DOGAĐAJI, četvrtak, 2. jun

* Bajden i Stoltenberg o daljim potezima NATO u vezi Kijeva

* Gađan tunel ispod Karpata koji spaja Ukrajinu i Slovačku

* Britanija šalje višecevne raketne sisteme Ukrajini

Gasimo, ne gasimo?

Energoatom, ukrajinski državni operater nuklearne elektrane, demantovao je izveštaje da će ugasiti veliku nuklearku ako Kijev više ne bude mogao da upravlja njome.

Agencije Rojters i Interfaks prenele su ranije izjavu neimenovanog savetnika predsednika Volodimira Zelenskog da će nuklearka Zaporožje biti ugašena ako čitava oblast padne pod rusku kontrolu.

Turska donira dron, novac od Litvanaca ide u humanitarne svrhe

Turski proizvođač "Bajkar" i Agencija za odbrambenu industriju Turske doniraće Litvaniji borbeni dron "bajraktar TB2" koji će biti poslat Ukrajini.

Građani Litvanije su prethodno sakupili skoro šest miliona evra za njegovu kupovinu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Litvanije.

"Bajkar" je potvrdio donaciju na Tviteru, zatraživši da prikupljena sredstva budu upućena Ukrajini za humanitarnu pomoć, saopštila je kompanija.

Stoltenberg: NATO pokušava da pronađe zajednički pristup prema "brigama" Ankare

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je Alijansa u kontaktu Turskom kako bi se pronašao "zajednički pristup" prema zabrinutosti Ankare zbog nastojanja Švedske i Finske da se pridruže Organizaciji Severnoatlantskog sporazuma.

Finska i Švedska rekle su u sredu da će nastaviti dijalog sa Turskom oko njihovih nastojanja da pristupe NATO-u, ali nisu navele da li je bilo napretka u prevazilaženju primedbi Ankare na njihovo pristupanje Alijansi.

Za prijem novih zemalja u NATO neophodna je jednoglasna podrška trenutno 30 država članica.

Moskva: Brodovi sa žitaricama mogu da napuste luke u Crnom moru

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da brodovi koji prevoze žitarice smeju da napuste ukrajinske luke u Crnom moru putem humanitarnih koridora i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost.

Ministarstvo je navelo i da Rusija neće koristiti humanitarnu situaciju u Ukrajini kako bi ostvarilo napredak u svojoj "specijalnoj vojnoj operaciji".

Medvedčuk optužen za izdaju, preti mu 15 godina zatvora

Ukrajinski Državni biro za istrage završio je predsudsku istragu protiv Viktora Medvedčuka, koji je optužen za izdaju, saopštile su vlasti Kijeva.

Medvedčuk, koga u Kijevu opisuju jednim od najbližih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, suočava se sa 15 godina zatvora ukoliko bude optužen za izdaju i kršenje zakona i običaja rata,.

U izveštaju biroa se navodi da je Medvedčuk davao pomoć liderima Rusije, tako što je vršio subverzivne aktivnosti protiv Ukrajine, uključujući i prikupljanje informacija o lokacijama vojske.

Sankcije SAD za 17 osoba, među njima i Marija Zaharova

Na sajtu Trezora SAD objavljeno je da je Vašington uveo nove sankcije Rusiji, kojima je pogođeno 17 osoba.

Među sankcionisanima je pet oligarha, ali i portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova i Sergej Roldugin, bliski saradnik Vladimira Putina.

Sankcijama je pogođeno i 16 entiteta, sedam plovila i tri letelice.

Ambasadori u EU odobrili šesti paket sankcija

Ambasadori u EU odobrili su šesti paket sankcija Rusiji, koji bi trebalo sutra ujutru da stupi na snagu, rekao je jedan diplomata Rojtersu.

Berbok: Rusija mora da izgubi

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok jasno je iznela svoj stav u vezi rata u Ukaini, rekavši da Ukrajina mora da pobedi u tom oružanom sukobu.

Komentarišući izjavu kancelara Olafa Šolca da Rusija ne sme da pobedi u ovom ratu, Berbok je rekla ZDF-u: "Kažem da je tačno to što je rekao kancelar. Naravno Rusija ne sme pobediti u ovom ratu, već mora strateški da ga izgubi".

Prema njenim rečima, Rusija krši međunarodno pravo. "Oni žele da unište mir u Ukrajini. Zbog toga Ukrajina ni u kom slučaju ne sme da izgubi, a to znači Ukrajina mora da pobedi“, rekla je ona.

Zatvara se Zaporože?

Ukrajinske vlasti navodno razmatraju gašenje najveće nuklearne elektrane u Evropi ako Rusi potpuno preuzmu kontrolu nad Zaporožjem.

Opširnije čitajte OVDE

Guverner Donjecka: Rusija pokušava da zazme dva ključna grada u regiji

Ruske snage na istoku Ukrajine pokušavaju da prodru na jug i da zauzmu Kramatorsk i Slavjansk, ključne gradove Donjecka, rekao je guverner te regije.

Rusija tvrdi da je oborila ukrajinski avion

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopštilo je da su njihove vazdušne snage navodno oborile ukrajinski kopneni avion Suhoj SU-25 u regiji Nikolajev.

Moskva takođe tvrdi da je ubila 240 ukrajinskih vojnika i uništila 39 komada vojne opreme.

Zelenski: Rusija kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija u ovom trenutku kontroliše 20 odsto teritorije Ukrajine.

- Moramo da se branimo od skoro cele ruske armije. Sve borbeno spremne ruske vojne formacije su uključene u ovu agresiju, poručio je Zelenski u video obraćanju Parlamentu Luksemburga, prenosi agencija Rojters.

U raketnom napadu kod Lavova ranjeno pet osoba

U raketnom napadu kod Lavova tokom noći je ranjeno pet osoba.

Regionalni zvaničnik Maksim Kozicki rekao je da je napad u sredu kasno uveče značajno oštetio železničke objekte zbog čega su mnogi vozovi kasnili. Niko nije teže povređen, rekao je.

Gađana su dva okruga, uključujući Striji južno od grada Lavova i Sambir na jugozapadu.

Ukrajina izvodi protivnapade u Severodonjecku, ali Rusija još uvek drži "veći deo" grada

Ukrajinska vojska izvela je niz protivnapada u istočnom gradu Severodonjecku, ali ruske snage i dalje kontrolišu "veći deo" grada, rekao je regionalni ukrajinski vojni zvaničnik.

Severodonjeck je jedno od poslednjih preostalih uporišta koje Ukrajina drži u istočnoj regiji Lugansk.

Šef Luganske vojne uprave Sergej Hajdaj rekao je da snage Kremlja u sredu uveče nisu napravile nikakav napredak u pokušaju zauzimanja Severodonjecka, uprkos ruskim tvrdnjama da su zauzele celi grad.

Hajdaj je ranije rekao da se 10.000 vojnika pod ruskom kontrolom bori da zauzme grad.

Merkel osudila "varvarski" sukob u Ukrajini

U prvom javnom obraćanju u šest meseci, bivša nemačka kancelarka Angela Merkel nazvala je ruski napad na Ukrajinu kršenjem međunarodnog prava i "dubokom prelomnom tačkom u istoriji Evrope nakon Drugog svetskog rata.

- Moja solidarnost sa Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i podrška njenom pravu na samoobranu - rekla je Merkel.

Pentagon: Rusija ponavlja iste greške

Ruska vojska, potučena i demoralizovana nakon tromesečnog rata, čini iste greške u svojoj kampanji zauzimanja dela istočne Ukrajine zbog koje je odustala od nastojanja da zauzme celu zemlju, kažu visoki američki zvaničnici.

Dok ruske trupe zauzimaju teritoriju, jedan zvaničnik Pentagona rekao je da ih njihov tempo iscrpljuje i da je ukupna borbena snaga vojske smanjena za oko 20 odsto. A otkako je počeo rat, Rusija je izgubila 1.000 tenkova, rekao je prošle nedelje visoki zvaničnik Pentagona.

Krstarećim raketama na rutu za snabdevanje oružjem

Ruska vojska sa krstarećim raketama kalibr lansiranim sa Crnog mora u noći sreda na četvrtak izveli su raketni napad na železnički tunel Beskidi koji povezuje Slovačku i Ukrajinu.

Ovaj tunel je od strateške važnosti za snabdevanje Ukrajine naoružanjem. Inače tunel ide pod Karpatima.

Velika Britanija isporučuje MLRS

Ministarstvo odbrane Velike Britanije navelo je da će krenuti putem SAD i da će Ukrajini isporučiti višecevne bacače raketa MLRS M 270 na gusenicama, ali isto sa raketama dometa do 80 km.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track