ŽIVOT U SMEĆU: Skupljanje otpada donelo sreću porodicama u Dakaru
Foto: Reuters

senegal

ŽIVOT U SMEĆU: Skupljanje otpada donelo sreću porodicama u Dakaru

Planeta -

Baje Dame Ndiaje vešto prebira gomile smeća bačenog na deponiju izvan senegalske prestonice Dakara, gde je odrastao. Plastiku ostavlja na stranu za kompanije za reciklažu, a komade kartona da bi hranio svoje ovce.

Stotine „neformalnih reciklera“ okupljaju se svakog dana dok sunce izlazi iznad planina smeća Mbeubeusa, glavne deponije u Dakaru i jedne od najvećih u zapadnoj Africi. Oni, kako kažu, žive od bačenog gvožđa, aluminijuma i plastike.

Smeće
foto: Reuters

Trgovina

Trgovina je nastavila da napreduje uprkos zabrani plastike za jednokratnu upotrebu iz 2020. i napora vlade da formalizuje sakupljanje otpada.

- Nikada u životu nisam mislio da ću doći i raditi ovde, ali uživam u tome - rekao je Ndiaje (32), koji je radio nekoliko čudnih poslova otkako je napustio srednju školu.

Ndiaje je deo tima od 120 ljudi koji dnevno pokupe oko tri tone plastike. Onda je iseckaju na manje komade, operu i prodaju posredniku za 25 CFA franaka (četiri centa) po kilogramu.

Smeće
foto: Reuters

Kompanije kupuju tu plastiku za između 50 i 75 CFA franaka (osam i 13 centi) po kilogramu, a zatim je prodaju proizvođačima plastike u Dakaru kao što je SIMPA.

- Reciklirani materijal je pristupačniji od devičanskog materijala - rekao je zamenik direktora SIMPA Halil Havili, napominjući da su reciklirani proizvodi bili najprodavaniji.

U Mbeubeusu krave ležerno preturaju između skupljača smeća. Ne uznemiravaju ih toksična isparenja iz zapaljenih gomila smeća, zbog čega je ovaj deo deponije dobio nadimak Jemen, zbog rata koji se vodi u toj zemlji.

Smeće
foto: Reuters

Ndiajeva majka Binta Dijuf, prodavačica sušene ribe, kaže da bi više volela da vidi svog sina da završi školu i napusti deponiju pored koje se porodica preselila nakon što su im poplave oštetile kuću 2001. godine.

Bolesti pluća

- Otkad smo se preselili ovde, primetili smo da češće imamo bolesti pluća - rekla je ona za Rojters, prisećajući se svoje početne borbe s dimom i mirisima.

Za sedam godina rada u Mbeubeusu, Ndiaje je postao taj koji izdržava porodicu i skupio je dovoljno novca da uzgaja ovce na krovu svog doma. U hranu za njih dodaje karton sa deponije.

Smeće
foto: Reuters

- Biti pored deponije je prednost - kaže Ndiaje. - Drugi vide samo smeće, ali to je više od toga.

Ngouda Dione (Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track