STOLTENBERG PREDVIĐA KAKO ĆE SE ZAVRŠITI RAT U UKRAJINI Generalni sekretar NATO misli da je ovo najizvesnije
Foto: EPA

kriza na istoku

STOLTENBERG PREDVIĐA KAKO ĆE SE ZAVRŠITI RAT U UKRAJINI Generalni sekretar NATO misli da je ovo najizvesnije

Planeta -

Sukob između Rusije i Ukrajine će se verovatno završiti sporazumnim rešenjem, ali to ne znači da Zapad treba da prestane da šalje oružje Kijevu ili da smanji pritisak sankcija na Moskvu, izjavio je u subotu generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

- Najverovatnije će se ovaj rat završiti za pregovaračkim stolom, rekao je Stoltenberg španskom listu El Pais, prenosi RT.

Naša odgovornost je da osiguramo da Ukrajina bude u najjačoj mogućoj poziciji i da joj pomognemo da ostane suverena i nezavisna evropska nacija, rekao je on.

Najbolji način da se ojača pozicija Kijeva uoči pregovora sa Moskvom je pružanje snažne vojne podrške, ekonomske podrške i sprovođenje oštrih sankcija Rusiji, dodao je šef NATO-a.

Međutim, on je odbio da kaže kada bi mogli da se održe pregovori između Rusije i Ukrajine.

- Mir se uvek može postići ako se predate. Ali Ukrajina se bori za svoju slobodu, za svoje pravo na postojanje, za pravo da bude demokratska nacija bez potčinjavanja moći Rusije. A Ukrajinci su spremni da plate veoma visoku cenu, da se žrtvuju za ove vrednosti, rekao je Stoltenberg.

Na pitanje da li naoružavanje Kijeva od strane Zapada podstiče sukob i povećava gubitak života u Ukrajini, šef NATO-a je odgovorio: ''mi im pomažemo jer oni to traže''.

-Tokom istorije videli smo nacije spremne da prihvate velike žrtve za slobodu, dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track