GUVERNER DONJECKA POZVAO 350.000 CIVILA NA EVAKUACIJU: Ova oblast odlučivaće o sudbini cele zemlje!
Foto: Maryke VERMAAK / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

GUVERNER DONJECKA POZVAO 350.000 CIVILA NA EVAKUACIJU: Ova oblast odlučivaće o sudbini cele zemlje!

Planeta -

Guverner Donjecka pozvao je 350.000 civila na evakuaciju.

Donjec će odlučivati o sudbini cele zemlje. Kad bude manje ljudi, moći ćemo da se više koncentrišemo na našeg neprijatelja i obavljamo naše glavne zadatke, rekao je guverner regije Donjeck Pavlo Kirilenko i pozvao stanovništvo na evakuaciju.

Ruske snage zauzele su susedni Lugansk i sada se veruje da im je plan da ofanzivu nastave u Donjecku, što je nateralo vlasti da pozovu stanovnike na evakuaciju.

Regionalni guverner Luganska Sergij Hajdaj rekao je da se ruske trupe teško probijaju u Donjeck jer su pretrpele teške gubitke u dugoj borbi za Lisičansk i Severodonjeck.

Hajdaj je ukrajinskoj televiziji rekao da Moskva sada svoje snage šalje dalje prema jugu.

Vode se teške borbe na obodu Luganska... Sve snage ruske vojske i rezerve su preusmerene tamo... Trpe velike gubitke, rekao je Hajdaj.

U međuvremenu, borbe su se nastavile oko Slovjanska u Donjecku. Gradonačelnik Vadim Liak rekao je da je grad bio izložen "masivnom granatiranju".

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je kasno sinoć objavio da su se sirene za vazdušnu uzbunu oglasile u gotovo celoj zemlji.

Ruska vojska se ne odmara i ne pravi predahe. Ima samo jedan zadatak - ubijanje ljudi i zastrašivanje, rekao je Zelenski.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track