MAR-A-LAGO - NOĆNA MORA AMERIČKIH FEDERALACA: Kome je sve Tramp odao poverljive podatke u raskošnoj rezidenciji?
Foto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

mesto za odavanje tajni

MAR-A-LAGO - NOĆNA MORA AMERIČKIH FEDERALACA: Kome je sve Tramp odao poverljive podatke u raskošnoj rezidenciji?

Planeta -

Nedavna zaplena vladinih dokumenata na raskošnom imanju Mar-a-Lago, bivšoj "zimskoj Beloj kući", jasno pokazuje koliku bezbednosnu zabrinutost izaziva bivši američki predsednik, kažu stručnjaci.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp je pod istragom FBI-a zbog mogućeg kršenja zakona o špijunaži, koji, među ostalim, onemogućava deljenje poverljivih informacija osobama koje nisu ovlašćene da ih imaju.

Mar-a-Lago
Mar-a-Lagofoto: Profimedia

Tramp je i kao predsednik nekad to znao da radi. Početkom mandata spontano je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu odao visoko poverljivu informaciju o operaciji protiv Islamske države.

Ali je Mar-a-Lago, gde se organizuju venčanja, proslave i dobrotvorne večere, poseban trn u oku američkoj obaveštajnoj službi. Iako tajna služba obezbeđuje bivšeg predsednika i lokaciju, njeni agenti nemaju ovlašćenja da kontroliše goste ili članove Trampovog kluba.

Nalog za pretres Trumpovog imanja očito pokazuje zabrinutost za nacionalnu bezbednost, rekla je bivša zvaničnica američkog ministarstva pravosuđa Meri Mekord.

Mar-a-Lago
Mar-a-Lagofoto: Profimedia / USA TODAY Network

-Očito im je bilo vrlo važno da vrate dokumenta u siguran prostor, rekla je.

- Držanje vrlo poverljivih dokumenata na mestu gde dolaze brojni strani posetioci i drugi koji bi mogli da imaju veze sa stranim vladama i agentima, stvara značajnu bezbednosnu pretnju, dodao je.

Tramp, pak, tvrdi da je sa svih dokumenata koje ima skinuta oznaka tajnosti i da su bili na bezbednom mestu.

Agenti FBI-ja početkom nedelje sa imanja odneli više desetina kutija sa dokumentima, uključujući i neke sa informacijama o odbrani.

-To okruženje je noćna mora za rukovanje visoko poverljivim informacijama, rekao je bivši američki obaveštajni zvaničnik.

-Noćna mora, dodao je.

Ministarstvo pravosuđa nije objavilo gde su i kako dokumenta i fotografije bili sklonjeni, ali je ‘ležernost‘ u Mar-a-Lagu dobro poznata.

Dobar primer je svečana večera Trampa i tadašnjeg japanskog premijera Šinza Abea koja je 2017. organizovana na ogromnoj otvorenoj terasi u Mar-a-Lagu uz brojne druge zvanice.

Večeru je poremetio severnokorejski raketni test pa su gosti koji su kružili okolo mogli da čuju, a i da snime, razgovor Trampa i Abea o protivmerama.

Bela kuća je potom odlučila da uspostavi bezbednu sobu u Mar-a-Lagu za osetljive razgovore. Tamo su Tramp i saradnici odlučili da pokrenu vazdušne napade na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja.

Nakon što je odluka donesena, Tramp se sredio za svečanu večeru sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Izdržao je do čokoladnog dezerta, ali je kineskom kolegi onda izbrbljao šta namerava da preduzme.

Godine 2019. jedna je Kineskinja sa skrivenim malicioznim softverom prošla prvu bezbednosnu kontrolu na ulaz u klub u Mar-a-Lagu i uhapšena je u poslednji čas.

Tadašnji šef osoblja Bele kuće Džon Keli pokušao je da ograniči pristup Mar-a-Lagu, ali je Tramp odbio da pristane na to.

Kurir.rs/Agencije/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track