ŠOJGU PROGOVORIO O NUKLEARNOM NAORUŽANJU, PUTIN NIKAD OŠTRIJI: Ukrajinci su topovsko meso!
Foto: Pavel Byrkin / AFP / Profimedia

moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti

ŠOJGU PROGOVORIO O NUKLEARNOM NAORUŽANJU, PUTIN NIKAD OŠTRIJI: Ukrajinci su topovsko meso!

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin, obraćajući se putem video-linka na samom početku 10. Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, rekao je da Zapad namerno uništava evropski bezbednosni sistem dok se NATO kreće dalje ka istoku.

01:10

Putin: Zapad koristi Ukrajince kao topovsko meso

-Zapadne globalističke elite izazivaju haos tako što ponovo potpiruju stare i podstiču nove sukobe, sprovode politiku takozvanog obuzdavanja, a zapravo potkopavaju sve alternativne, suverene puteve razvoja. Dakle, oni očajnički pokušavaju da sačuvaju hegemoniju i moć koji im izmiču iz ruku, pokušavajući da zadrže zemlje i narode u rukama neokolonijalnog poretka, rekao je Putin, a prenosi Sputnik.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: Shutterstock

-Upotrebljavaju se sva sredstva. Sjedinjene Države i njihovi vazali grubo se mešaju u unutrašnje stvari suverenih država organizujući provokacije, državne udare i građanske ratove. Pribegavaju se pretnjama, ucenama i pritiscima kako bi se naterale nezavisne države da se povinuju svojoj volji, dodao je.

Prema rečima ruskog predsednika, sve se to radi sa jednim ciljem – da se održi globalna dominacija.

-Takozvani kolektivni Zapad namerno uništava evropski bezbednosni sistem, sklapa nove vojne saveze. NATO blok se širi na istok, izgrađuje svoju vojnu infrastrukturu, raspoređuje sisteme protivraketne odbrane i povećava udarne sposobnosti svojih ofanzivnih snaga, podvukao je Putin.

Ruski predsednik je istakao da se ovi postupci licemerno pravdaju potrebom jačanja bezbednosti u Evropi, a u stvarnosti se dešava upravo suprotno.

Istovremeno, ponovo su ignorisani predlozi o merama uzajamne bezbednosti koje je Rusija iznela u decembru prošle godine, rekao je on.

Prema rečima ruskog lidera, Zapadu je potreban sukob da bi održao hegemoniju. Zbog toga je narodu Ukrajine dodeljena sudbina ''topovskog mesa''.

Šojgu o upotrebi nuklearnog oružja

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Printscreen/Twitter

Nema potrebe za upotrebom nuklearnog oružja u Ukrajini da bi se postigli ciljevi specijalne operacije, saopštio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

- Sa vojne tačke gledišta, nema potrebe da se koristi nuklearno oružje u Ukrajini za postizanje postavljenih ciljeva. Glavna svrha ruskog nuklearnog oružja je da odvrati nuklearni napad, rekao je ministar odbrane Sergej Šojgu tokom govora na međunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

- Mediji šire špekulacije o navodnoj upotrbi ruskog taktičkog nuklearnog oružja tokom specijalne vojne operacije ili o spremnosti za upotrebu hemijskog oružja. Svi ti napadi informacijama su apsolutna laž, dodao je, prenosi Jutarnji.

Šojgu je takođe utvrdio da SAD i Britanija planiraju ukrajinske vojne operacije, kao i da je NATO višestruko povećao broj svojih snaga u istočnoj i središnjoj Evropi.

Govoreći o Novom ugovoru START za kontrolu američkog i ruskog nuklearnog oružja, Šojgu je rekao da su razgovori o produžetku sporazuma "dvosmerna ulica", a situacija oko toga "teška".

- Teška situacija se takođe razvija u vezi sa Ugovorom o ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja. Sporazum je na snazi ​​do 2026. godine, dodao je Šojgu.

Deseta Moskovska konferencija o međunarodnoj bezbednosti koja okuplja ministre odbrane, šefove međunarodnih organizacija, stručnjake i predstavnike istraživačkih centara iz celog sveta, počela je danas u Centru za vojno-patriotsko vaspitanje Avangard u Podmoskovlju.

Konferencija se održava svake godine od 2012. godine i okuplja ministre odbrane, šefove međunarodnih organizacija, kao i nevladine stručnjake i predstavnike think-tank-a iz celog sveta.

Ove godine, dnevni red konferencije tradicionalno se fokusira na globalnu bezbednost, a posebno na bezbednosna pitanja na Bliskom istoku, u Aziji, Africi i Latinskoj Americi.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track