RUSI OD MARTA OSTALI BEZ TERITORIJE VELIČINE DANSKE! Zoronjić: Previše su emotivno ušli u rat, neće se dobro ZAVRŠITI
Foto: Shutterstock

KURIR TV

RUSI OD MARTA OSTALI BEZ TERITORIJE VELIČINE DANSKE! Zoronjić: Previše su emotivno ušli u rat, neće se dobro ZAVRŠITI

Planeta -

Desetine hiljada ljudi je ubijeno, a milioni Ukrajinaca napustili su svoje domove i svoju zemlju otkako je Vladimir Putin naredio početak invazije na Ukrajinu 24. februara.

Dmitrije Milić, politikolog iz organizacije Novi treći put, osvrnuo se na uspehe Ukrajine i Rusije gde je imao žestoke kritike na račun Rusije koja je, kako kaže, od marta izgubila teritoriju veličine Danske.

01:16

RUSI OD MARTA OSTALI BEZ TERITORIJE VELIČINE DANSKE Zoronjić: Previše su emotivno ušli u rat, neće se dobro ZAVRŠITI

- Pitanje je da li Rusija ima i dalje tu prednost koju je imala na početku sukoba. Praktično od marta ove godine do danas Rusija je izgubila teritoriju koju kontroliše u veličini Danske po broju kvadratnih kilometara - rekao je Milić.

Dimitrije Milić, Emil Zoronjić
foto: Kurir televizija

Emil Zoronjić, predsednik upravnog odbora Omladinske mreže Srbije, dotakao se vesti da je Poljska zatražila nuklearno oružje gde je istakao da bi to bila najveća greška SAD.

- Mislim da bi Americi to odgovaralo da Poljska bude nuklearno naoružana. Međutim, ne verujem da će to biti neka realnost koju ćemo gledati u skorijem periodu, baš zbog blizine Poljske ruskoj granici. Istorija između Poljske i Rusije nije slatka, više su puta ratovali i velika su krvoprolića pravljena. Mislim da su Poljaci previše emotivni u ovom sukobu. Naoružavanje Poljske nuklearnim oružjem bilo bi ekvalitetno tome da se Ukrajina naoruža - rekao je Zoronjić.

Zahtev za dobijanje nuklearnog oružja

Poljski predsednik Andžej Duda izjavio je da Poljska razgovara sa SAD o tome je uključe u program "Nuclear Sharing" koji omogućuje da neke savezničke zemlje dobiju američko nuklearno oružje i da ga mogu upotrebiti ako im Vašington to dozvoli.

Andžej Duda
foto: EPA / RADEK PIETRUSZKA

"Problem je pre svega to što nemamo nuklearno oružje. Ništa ne ukazuje na to da bi ga Poljska mogla imati u skorije vreme. Uvek postoji mogućnost učešća u programu 'Nuclear Sharing'. Razgovarali smo s američkim liderima o tome da li SAD razmatraju takvu mogućnost. Tema je otvorena", kazao je Duda u intervjuu za novi broj poljskog nedeljnika Gazeta polska.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track