02:49

KINA DOVODI VOJNE JASTREBOVE! Eksperti: Si Đinpingova nova desna ruka oštra po pitanju Tajvana KORISTIĆE ORUŽANU SILU U OKUPACIJI

KURIR TV

KINA DOVODI VOJNE JASTREBOVE! Eksperti: Si Đinpingova nova desna ruka oštra po pitanju Tajvana KORISTIĆE ORUŽANU SILU U OKUPACIJI

Planeta -

U Velikoj dvorani naroda, u Pekingu, počeo je dvadeseti Nacionalni kongres Komunističke partije Kine. Reč je o jednom od najvažnijih političkih događaja u Narodnoj Republici Kini.

Jedan od najznačajnijih rezultata vođstva Komunističke partije Kine je smanjenje siromaštva, koje je izvuklo preko 850 miliona ljudi iz krajnjeg siromaštva, što čini skoro 70% svetskog iskorenjivanja siromaštva. To je postignuće bez presedana u svetskoj istoriji.

Andrej Mlakar, novinar rubrike "Planeta" na portalu Kurir.rs, naveo je da je ovo velika prekretnica za Kinu i da će označavati mnogo stvari u budućnosti.

- Оvo je jedna prekretnica jer će Si Đinping uzeti treći mandat. Za razliku od njegovih prethodnika on će biti jedini koji će imati treći mandat. Faktički će se približuiti po svojoj moći osnivaču sadašnje Kine Mao Zedongu. Ovo je prekretnica jer označava mnogo stvari koje će se u budućnosti desiti . To su izbori u SAD 2024. godine i osnovno pitanje Tajvana - rekao je Mlakar.

Andrej Mlakar
foto: Kurir televizija

Si Đinping, koji ima 69 godina, trenutno je na tri najvažnije pozicije u zemlji - kao generalni sekretar, on je šef Komunističke partije Kine; kao predsednik, on je šef kineske države, a kao predsedavajući kineske Centralne vojne komisije on komanduje oružanim snagama zemlje.

Si Đinping, Kina
foto: Kineska medijska grupa

- Od danas pa nadalje, centralni zadatak Komunističke partije Kine biće da predvodi kineski narod svih etničkih grupa u zajedničkim naporima da se ostvari Drugi stogodišnji cilj izgradnje Kine u veliku modernu socijalističku zemlju u svakom pogledu i da se unapredi podmlađivanje kineske nacije na svim frontovima kroz kineski put ka modernizaciji - rekao je, izmedju ostalog, Predsednik Kine Si Đinping ,na otvaranju 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije Kine.

Dragoslav Rašeta, analitičar iz organizacije "Novi treći put", tvrdi da Kina dovodi vojne jastrebove na čijem će čelu biti čovek Si Đinpinga Miao Hua koji ima jedan ratoboran stav.

- Vidimo da Si Đinping dovodi te tzv. vojne jastrebove. Dakle, zamenik predsednika će se zameniti i Si Đinping će dovesti svog čoveka Miao Hua koji ima jedan vrlo ratoboran stav. Prvi je čovek mornarice i bio je zadužen za tu istočnu komandu koja u svom planu ima i Tajvan. Vidimo u govoru koji je bio identičan onom od pre 5 godina, Kina zadržava svoj stav prema Tajvanu. Neće se ustručavati da koristi oružanu silu ako krenu u okupaciju Tajvana - rekao je Rašeta.

Dragoslav Rašeta
foto: Kurir televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:54

AKO KINA GLASA DA TZV. KOSOVO UĐE U UN, OSTAJE BEZ TAJVANA Stručnjaci: Ova situacija Srbiji ide naruku!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track