CIA PRIZNALA DA JE KORISTILA MEDIJE KAKO BI ŠIRILA DEZINFORMACIJE: Evo kako su podmetali priče! PLASIRALI LAŽI ILI POLUISTINE!
Edvard Snouden, Foto: Youtube/Printscreen

Edvard Snouden, uzbunjivač Centralne obaveštajne agencije

CIA PRIZNALA DA JE KORISTILA MEDIJE KAKO BI ŠIRILA DEZINFORMACIJE: Evo kako su podmetali priče! PLASIRALI LAŽI ILI POLUISTINE!

Planeta -

Edvard Snouden, uzbunjivač Centralne obaveštajne agencije, je rekao da je intervju iz 1983. godine sa bivšim direktorom CIA-e Frenkom Snepom, najvažniji video ove kalendarske godine. Otkrio je i zašto.

Edvard Snouden, uzbunjivač Centralne obaveštajne agencije, izjavio je da je "video godine" i dalje intervju iz 1983. godine sa tadašnjim direktorom CIA-e, Frenkom Snepom, prenosi "Russia Today". Snouden je optužen za špijunažu i krađu vladine imovine u Sjedinjenim Američkim Državama zbog objavljivanja informacija o američkim obaveštajnim službama.

U intervjuu koji je naveo Snouden, bivši direktor CIA, Frank Snep je priznao da je američka obaveštajna služba koristila medije kako bi oni širili dezinformacije u javnosti povodom najvažnijih državnih tema.

Edvard Snouden
foto: Bjrn Wylezich / Alamy / Alamy / Profimedia, Profimedia

Edvard Snouden trenutno živi u Rusiji.

Snouden je dobio ruski pasoš 26. septembra na osnovu specijalnog dekreta koji je potpisao predsednik Rusije Vladimir Putin.

Snouden je u ponedeljak objavio pomenuti intervju u kojem bivši direktor CIA objašnjava kako je on bio agent koji je ispitivao ljude, a bavio se i analitikom u američkoj ambasadi u Sajgonu tokom Vijetnamskog rata.

Snep je rekao da je jedno od njegovih zaduženja bilo da obaveštava medije kada bi trebalo da objavljuju dezinformacije narodu. CIA je, prema njegovim rečima, to radila u slučajevima koji su bili posebno važni za državu. Rekao je da to nije nužno morala da bude laž, ali da je uglavnom bila poluistina.

"Odabrali bismo novinara i ja bih otišao na taj sastanak sa njim. Nadao sam se da će me poslušati i da će tu informaciju objaviti u novinama", rekao je Snep i dodao da novinari uglavnom nisu imali način kako da provere verodostojnost informacije koju im je on saopštio.

Snep je nastavio da govori o odnosima i saradnjom sa medijima u to vreme. Rekao je da je CIA tada pažljivo odabrala nekoliko dobrih, uticajnih i relevatnih novinara koji su tada izveštavali iz Sajgona.

Neki od njih su Robert Čaplin iz "New York Times-a", Kis Bič iz "Los Angeles Times-a", Malkolm Braun iz "New York Times-a", kao i Mejnard Parker iz "Newsweek"magazina.

Snouden je otkrio da je CIA uspela da "podmetne" priču u američkim medijima oko planova Vijetnama tokom rata.

Ta priča je kasnije iskorišćena u američkom kongresu kako bi američka vojska dobila više novca. Prema tvrdnjama Snoudena, Snep je tužen od strane CIA zbog otkrivanje poverljivih informacija. Slučaj je čak završio na Vrhovnom sudu.

Tamo su tvrdili zvaničnici CIA da nijedna informacija ne sme da se objavi bez prethodne dozvole rukovodstva agencije, a Snep nije imao takvu dozvolu.

Kurir.rs/Mondo/Russia Today

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track