DŽINOVSKI KINESKI ŠPIJUNSKI BALON OSVANUO IZNAD MONTANE: Bajden na preporuku Pentagona sprečio obaranje! Da li je osmatrao NORAD?!
Foto: Foto Printscreen Twitter

Podignuti lovci F-22

DŽINOVSKI KINESKI ŠPIJUNSKI BALON OSVANUO IZNAD MONTANE: Bajden na preporuku Pentagona sprečio obaranje! Da li je osmatrao NORAD?!

Planeta -

Sjedinjene Države su otkrile, kako kažu, kineski balon za osmatranje koji je lebdeo nad severozapadom Sjedinjenih Država, saopštio je Pentagon što je otkriće koje dolazi nekoliko dana pre posete državnog sekretara Entonija DŽ. Blinkena Pekingu.

Predsednik Bajden je za sada odlučio da ne obori balon nakon preporuke zvaničnika Pentagona da bi to rizikovalo da delovi padnu ljude na zemlju, rekao je visoki zvaničnik odbrane koji nije bio ovlašten da govori javno, piše Njujork Tajms koji navodi da je reč o špijunskom balonu.

Čini se da odluka o objavljivanju otkrića stavlja Kini na znanje da se prate njene aktivnosti uoči posete Blinkena Pekingu inače prve posete američkog državnog sekretara u poslednjih šest godina tokom koje se očekuje da će se sastati sa predsednikom Si Đinpingom.

Iznenadna pojava balona sigurno će podići već eskalirajuće tenzije između dve sile.

Zvaničnik je rekao da, iako to nije prvi put da Kina šalje špijunske balone u Sjedinjene Države, izgleda da je ovaj ostao duže iznad zemlje. Ipak, visoki zvaničnik administracije koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman rekao je da balon ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju i dodao da ima ograničene kapacitete u prikupljanju obaveštajnih podataka.

Drugi zvaničnik odbrane rekao je da Pentagon ne misli da je balon imao mnogo efikasnosti u odnosu na ono što bi Kina mogla da prikupi putem satelitskih snimaka.

Brigadni general Patrik S. Rajder, sekretar za štampu Pentagona, rekao je novinarima da je balon putovao „ duže vreme iznad rute za komercijalni vazdušni saobraćaj“, dodajući da „kada je balon otkriven, američka vlada je odmah reagovala kako bi se zaštitila od prikupljanja osetljivih informacija. ” On nije precizirao koje su to mere.

Pentagon je poslao borbene avione F-22 da prate balon, što je dovelo do toga da su svi letovi privremeno prizemljeni na aerodromu Bilings, rekao je visoki zvaničnik odbrane, ali je odlučeno da ne obara balon.

Sekretar odbrane Lojd DŽ. Ostin III sazvao je sastanak visokih vojnih i odbrambenih zvaničnika kako bi razgovarali o tome kako da se izbore sa situacijom, rekli su zvaničnici.

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije su hitno pozvali svoje kineske kolege koristeći više kanala i preneli im ozbiljnost problema, rekao je visoki zvaničnik odbrane tokom brifinga u Pentagonu.

Kina ima nekoliko satelita koji kruže oko 500 km iznad Zemlje. Poput američkih špijunskih satelita, kineski sateliti mogu da slikaju i prate lansiranje oružja, rekli su zvaničnici. Obe zemlje imaju istoriju međusobnog špijuniranja.

Američki zvaničnici koji posećuju Kinu u diplomatskim misijama rutinski očekuju da će njihovi razgovori biti praćeni.

Kurir.rs/Njujork Tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track