POBUNA U RUSIJI ZAVRŠENA! Šef Vagnera Prigožin ZAUSTAVIO KONVOJ ka Moskvi, postigao dogovor sa Lukašenkom i Putinom!
Foto: Shutterstock, AP

Rat u Ukrajini 486. dan

POBUNA U RUSIJI ZAVRŠENA! Šef Vagnera Prigožin ZAUSTAVIO KONVOJ ka Moskvi, postigao dogovor sa Lukašenkom i Putinom!

Planeta -

Snage pod kontrolom Jevgenija Prigožina, šefa privatne vojne kompanije "Vagner", danas su nameravale da se približe Moskvi, nakon što je Federalna služba bezbednosti Rusije (FSB) pokrenula postupak protiv Prigožina zbog navodne pobune, saopštio Nacionalni antiteroristički komitet Rusije. Posle gotovo 20 sati drame, koja je počela sinoć oko ponoći po srpskom vremenu oko 19.30 časova Prigožin je pristao da zaustavi svoju formaciju i objavio da je postigao dogovor i da "ruska krv neće biti prolivena".

Ključni događaji:

*Vojska je na ulicama ruskih gradova

*Gradonačelnik Moskve uveo antiterorističke mere

*Putin u dnevnom obraćanju istakao da je Vagner izdao Rusiju, Prigožin poručio da se neće predati

*Vojni helikopteri gađali konvoj Vagnerovaca

*Prigožin tvrdi da su napadnuti topovima

*Posle razgovora Prigožina i Lukašenka Vagner prekinuo sve operacije i pobunu

22.07 Pripadnici Vagnera su dobili komandu da se povlače sa svojih položaja u Rostovu na Donu

Vagnerovi vojnici, koji se trenutno nalaze u Rostovu na Donu, pripremaju se za povlačenje nakon što im je šef Jevgenij Prigožin naredio da se vrate u baze. Prema pisanju ruskih medija, oni će se vratiti u Ukrajinu i nastaviti učešće u sukobima u samopoglašenoj Luganskoj narodnoj republici.

Najnoviji video prikazuje kako borci slave nakon što je Prigožin objavio audio poruku kojom se potvrđuje deeskalacija situacije. Vagnerova grupa je u subotu navodno u ranim jutarnjim časovima preuzela kontrolu nad pomenutim gradom, koji je bio centar invazije na Ukrajinu. "Momci, hajde da se spakujemo i idemo kući", kaže osoba prikazana na snimku.

22.56. Moskva objavila detalje sporazuma sa Prigožinom

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da će krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina biti ukinut.

Sve detalje dogovora pročitajte OVDE.

22.50 Krivični postupak protiv Prigožina biće zaustavljen

Krivični postupak protiv šefa Vagnera Jevgenija Prigožina će biti obustavljen, a borci Vagner grupe kao učesnici Specijalne vojne operacije dobiće pravni imunitet. Duma će narednih dana doneti odgovarajuće odluke, prenose ruski mediji.

20.41 Putin zahvalio Lukašenku na posredovanju

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je svog beloruskog kolegu Aleksandra Lukašenka da mu zahvali na posredovanju između njega i šefa Vagner grupe Jevgenija Prigožina.

Vladimir Putin je ponovo razgovarao telefonom sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom, saopštila je pres-služba predsednika. Lukašenko je detaljno obavestio Putina o rezultatima pregovora sa rukovodstvom Vagnera, koje je pristalo da povuče konvoj i ne napadne Moskvu. Predsednik Rusije je zahvalio beloruskom kolegi na obavljenom poslu.

19.27 Prigožin prihvatio predlog Lukašenka

Šef Vagnera Evgenije Prigožin prihvatio je predlog beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da zaustavi kretanje svog konvoja i da preduzme korake ka deeskalaciji, saopštila je pres služba beloruskog predsednika, prenosi Sputnjik.

Kako se navodi, Lukašenko je razgovarao sa Prigožinom nakon što se o tome dogovorio sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Takođe, iz kancelarije beloruskog predsednika kažu da su se pregovori Lukašenka i Prigožina odvijali tokom celog dana. Administracija Lukašenka tvrdi da postoji nacrt prihvatljivog dogovora koji bi mogao da rezultuje rešenjem situacije sa Vagnerom koji bi pružili bezbednost borcima te vojne grupacije. Prigožin i Lukašenko su se saglasili da je nedopustivo da se pokreće „krvavi rat“ u Rusiji.

Kompletno obraćanje Prigožina pročitajte OVDE

18.50 Putin: Odgovor Rusije biže žestok

Ruski predsednik Vladimir Putin ovaj Prigožinov potez nazvao je izdajničkim i obećao da će odgovor Rusije biti žestok.

„Apelujem na građane Rusije, na osoblje oružanih snaga, agencija za provođenje zakona i specijalnih službi, na borce i komandante koji se sada bore na svojim borbenim položajima, odbijaju neprijateljske napade, čineći to herojski, znam. Razgovarao sam sa komandantima svih, apelujem i na one koji su prevarom ili pretnjama uvučeni u zločinačku avanturu, koji su gurnuti na put teškog zločina – oružane pobune.

Rusija danas vodi tešku borbu za svoju budućnost, odbijajući agresiju neonacista i njihovih gospodara. Praktično cela vojna, ekonomska i informaciona mašina Zapada usmerena je protiv nas. Borimo se za život i bezbednost našeg naroda, za naš suverenitet i nezavisnost. Za pravo da bude i ostane Rusija, država sa bogatom istorijom.

Ceo Putinov govor pročitajte OVDE

18.25 Gradonačelnik Moskve potvrdio "protivteroristički režim"

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin potvrdio je da je u gradu proglašen "kontrateroristički režim", navodi se u saopštenju.

Ruski državni mediji RIA Novosti javili su u subotu da su mere bezbednosti pojačane na više mesta na moskovskom obilaznici. Kontrolni punkt sa bacačem granata i oklopnim transporterom postavljen je na izlazu sa moskovskog kružnog puta u rejonu Jaseneva i u toku je provera vozila, navodi RIA.

17.44 Ponedeljak u Moskvi neradan dan

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je u saopštenju da bi stanovnici Moskve trebalo da se uzdrže od putovanja po gradu koliko god je to moguće s obzirom na to da je proglašena antiteroristička operacija i rekao da je situacija "teška", prenosi Rojters.

Sobjanin je takođe rekao u saopštenju objavljenom na Telegramu da će ponedeljak biti neradni dan kako bi se "smanjili rizici".

17.35. Rusi nude amnestiju vagnerovcima

Član ruskog parlamenta Pavel Кrašenjinjikov rekao je da borci Vagnera i dalje mogu da "polože oružje i izbegnu kaznu", navodi se u izveštajima.

Državni medij Tass citirao je političara koji je rekao da "to treba brzo da urade" ako žele da njihova dostignuća tokom "specijalne vojne operacije kupe njihovo pomilovanje".

17.30 Blokirani ulazi u Lipeck

Ulazi u Lipeck su blokirani u dva pravca, saopštila je danas gradska uprava, pošto je prethodno guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov izvestio o kretanju Vagnerove opreme širom regiona. Prema njegovim rečima, preduzimaju se mere da se osigura bezbednost stanovništva, a situacija je pod kontrolom.

17.25 Rusko Ministarstvo spoljnih poslova upozorava Zapad da ne iskoristi Vagnerovu pobunu

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je zapadne zemlje da ne iskoriste pobunu šefa Vagnera Jevgenija Prigožina za postizanje onoga što je nazvalo „rusofobičnim ciljevima“, prenosi CNN.

„Takvi pokušaji su uzaludni i neće naići na odgovor ni u Rusiji ni među razumnim političkim snagama u inostranstvu“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U njemu se navodi da pobuna „izaziva oštro odbijanje u ruskom društvu“ i tvrdi da „igra na ruku spoljnim neprijateljima Rusije“.

„Avanturističke težnje zaverenika, zapravo, imaju za cilj destabilizaciju situacije u Rusiji, uništavanje našeg jedinstva i podrivanje napora Ruske Federacije u cilju obezbeđivanja pouzdane međunarodne bezbednosti“, navodi se u saopštenju. „Uvereni smo da će se u bliskoj budućnosti situacija naći rešenje dostojno vekovne mudrosti ruskog naroda i ruske države“, navodi se u saopštenju.

Jevgenij Prigožin
foto: Printscreen Twitter

16.50 - Čečeni došli pred Rostov

Čečeni Ramzana Kadirova došli su pred Rostov, koji "drži" paravojska Jevgenija Prigožina - "Vagner". Snimci i slike napravljeni su pred gradom gde su čečenske snage došle da se sukobe sa jedinicom koja se otrgla kontroli Moskve i juriša na nju.

"Alahu Akbar", "Ahmat sila", "Ahmat je naša snaga", uzvikuju vojnici Ramzana Kadirova pred Rostovom.

16.20 - "Ako položite svoje oružje, bićete amnestirani"

Ruske vlasti navodno su Vagnerovim pobunjenicima ponudile amnestiju ako se predaju.

Ruski zastupnik rekao je ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass kako je borcima Vagnera obećana amnestija ako polože svoje oružje, ali moraju brzo da deluju, prenosi Rojters.

16.10 - Guverner ruske pokrajine: Vagner stigao u Lipecku oblast

Guverner ruske pokrajine Lipeck objavio je da je grupa Vagner ušla i u tu u regiju, javlja AP.

Vlasti u tom području, koje se nalazi na jugozapadu Rusije, ranije su pozvale stanovnike da ostanu u svojim domovima.

15.46 - Novi zakon: Ko krši mere vanrednog stanja ide u zatvor

Putin je potpisao danas Zakon o merama za kršenje vanrednog stanja.

Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mera u vanrednom stanju, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija.

Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

15.35 - Erdogan podržao Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin dobio je danas "punu podršku" svog turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana tokom telefonskog razgovora o oružanoj pobuni paravojne grupe Vagner koja je u toku u Rusiji, saopštio je Kremlj.

Tokom razgovora sa Erdoganom, koji je preživeo pokušaj puča 2016. godine, Putin je "dao informacije o situaciji u zemlji vezanoj za pokušaj oružane pobune", navodi se u saopštenju Kremlja.

Turski predsednik je, kako navodi rusko predsedništvo, "izrazio punu podršku merama koje je preduzeo Putin", prenosi Beta.

Vladimir Putin, Redžep Erdogan
foto: AP Gavriil Grigorov, AP Nedim Enginsoy

15.15 - Pronađene velike količine novca u Prigožinovoj kancelariji

Tokom racije u Prigožinovoj kancelariji u Sankt Peterburgu pronađene su velike količine gotovine, objavili su ruski mediji.

Kako prenosi Rojters, Prigožin je potvrdio te navode i rekao da je novac bio za Vagnerove troškove.

15.00 - Na ulazima u Moskvu postavljaju se strojeve i kopaju rovovi

Ruske novine Vedomosti izvestile su da su ruski vojnici navodno postavili strojeve na jugozapadni rub grada, dok je ukrajinski list Kyiv Post objavio da se kopaju rovovi na rubovima grada.

Fotografije takođe pokazuju kako se naoružana policija okuplja na mestu gde auto-put, kojim se kreću pobunjeni Vgnerovci, dolazi do glavnog grada Rusije.

14.57 - Konvoj Vagnerovih vozila viđen u regiji južno od Moskve

BBC je potvrdio verodostojnost snimka koja prikazuje konvoj naoružanih vozila koji putuju auto-putem M4. Auto-put povezuje Voronjež i Moskvu kroz regiju Lipeck.

14.26 - Prigožin: Na nas pucaju iz topova

Prigožin je rekao da su njegovi borci preuzeli kontrolu nad štabom Južnog vojnog okruga Rusije u Rostovu na Donu bez ispaljenog metka. Sa druge strane, prema njegovim rečima, na njegove ljude su na putu za Rostov pucali artiljerija i helikopteri, prenosi Rojters.

Prigožin je u audio-poruci naveo da misli da ima podršku ruskog naroda za ono što je nazvao "maršem pravde". RIA Novosti objavile su sliku pripadnika "Vagnera" na krovu štaba Južnog vojnog okruga Rusije u Rostovu na Donu.

14.00 - Podoljak: U sledećih 48 sati znaće se Putinova subina

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak tvrdi da će sudbina ruskog predsednika Vladimira Putina biti poznata uskoro, u kontekstu oružane pobunePrigožina.

"U sledećih 48 sati definisaće se novi status Rusije", napisao je Podoljak na Tviteru u subotu.

"Ili potpuni građanski rat ili dogovoreni prenos vlasti, ili privremeni predah pre sledeće faze pada Putinovog režima", napisao je Podoljak, savjetnik predsednika Volodimira Zelenskog.

13.47 - Putin radi u Kremlju

Potparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin radi u rezidenciji u Kremlju. Putin je ranije obećao da će ugušiti oružanu pobunu grupe "Vagner".

Vladimir Putin
foto: AP Mikhail Klimentyev

13.42- Vlasti Lipecke oblasti pozvale stanovništo da ostanu u svojim domovima

Vlasti ruske oblasti Lipeck zatražile su od stanovništa da ostanu u svojim domovima iz bezbednosnih razloga.

Upozorenje je izdato, nakon informacije da borci "Vagnera" prolaze kroz region na putu za Moskvu.

13.15 - Ruski helikopteri navodno otvorili vatru na Vagner

Helikopteri ruske vojske navodno su otvorili vatru na Vagnerov konvoj. Vojni konvoj se kretao auto-putem M4 van grada Voronježa, javlja Rojters, pozivajući se na izjavu svedoka.

Na snimcima koji kruže mražama vidi se uništen put. Prema fotografijama i snimcima, snage Vagnera su dobro naoružane, a imaju protivvazdušne sisteme.

Na jednom od snimaka na kom se tvrdi da ruski helikopteri ngađaju Vgnerovce, vidi se konvoj pobunjenika koji ide ka Moskvi na auto-putu M-4, ali meta bi mogao biti i samo civilni autobus.

13.12- Putin razgovarao s sa liderima bivših sovjetskih republika

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom o stanju u Rusiji sa liderima bivših sovjetskih republika. Beloruska agencija Belta je objavila da je tamošnji predsednik Aleksandar Lukašenko razgovarali telefonom sa Putinom koji ga je obavestio o situaciji u Rusiji. RIA Novosti prenosi da je Putin razgovarao telefonom i sa predsednikom Uzbekistana Šavkatom Mirzijojevim i predsednikom Kazahstana Kasim-Žomartom Tokajevim.

12.46 - Kadirov uz Putina

Čečenski vođa Ramzan Kadirov izjavio je da su njegove trupe spremne da pomognu u gušenju pobune koju je u Rusiji pokrenuo Jevgenij Prigožin, vođa plaćenika iz "Vagnera".

Rojters prenosi da je Kadirov poručio da je za tako nešto spreman da koristi i surove metode, ako to bude neophodno.

12.45 Rojters: Kolona vojnih vozila "Vagnera" viđena kod Voronježa

Kolona vojnih vozila "Vagnerovih" boraca prošla je pored ruskog grada Vorenježa, rekao je Rojtersu svedok. Jedno od vozila bio je kamion s ravnom platformom koji je prevozio cisternu.

Tamo bi trebalo da stignu večeras ukoliko ne budu prekinuti. Na društvenim mrežama pojavile su se neproverene informacije da su ruski avioni pokušali da zaustave kolonu Vagnera na autoputu M-4 kod Voronježa.

12.30 - Navodno gori skladište nafte u Voronježu

12.15 - Zelenski o pobuni "Vagnera"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, komentarišući pobunu šefa "Vagnera" izjavio je u da je "slabost Rusije očigledna".

Prema njegovim rečima, Moskva će izazvati još više "haosa" u zemlji, što budu duže ruske snage budu u Ukrajini.

"Slabost Rusije je očigledna. Puna slabost", napisao je Zelenski na Telegramu.

11.47 Prigožin odgovorio Putinu

Jevgenij Prigožin, šef ruske privatne vojne kompanije "Vagner", u najnovijoj poruci obratio se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i poručio mu da greši što ga optužuje za izdaju. On je kazao da Vagnerovci nemaju plan da se predaju.

- Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži i birokratija. Niko se neće predati na zahtev predsednika... Ne želimo da zemlja nastavi da živi u korupciji i lažima - rekao je Prigožin.

Prigožin je prvi put direktno progovorio protiv Putina i rekao da je on "u dubokoj zabludi".

Komentarišući televizijsko obraćanje ruskog predsednika, Prigožin je u audio snimku rekao da je Putin "duboko pogrešio" kada ga je nazvao izdajnikom.

11.40 - Pogođen auto-put kojim se kreću Vagnerovci

Ukrajinske novine su objavile da su ruske vazduhoplovne snage pogodile auto-put kojim su se kretale jedinice Vagnera.

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Tviteru je objavio da je jedan od Vagnerovih konvoja napadnut u regiji Voronjež.

11.10 Geraščenko: Građanski rat je zvanično počeo

Savetnik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Anton Geraščenko na Tviteru je objavio da je jedan od Vagnerovih konvoja napadnut u regiji Voronjež.

Geraščenko je to napisao pozivajući se na informacije s Telegrama.

- Vazduhoplovstvo takođe radi. Građanski rat je zvanično počeo, kaže Geraščenko.

10.15 - BBC: Cilj Vagnerovih boraca je Moskva

Vagnerovi borci kreću se prema Moskvi, piše BBC.

"Dobili smo sveže obaveštajne podatke od Ministarstva odbrane koji kažu da se neke jedinice Vagnera kreću na sever kroz oblast Voronjež, gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve”, piše BBC.

Vorenjež se nalazi na pola puta između glavnog grada Moskve i Rostova na Donu, ruskog grada za koji plaćenička grupa Vagner tvrdi da ga sada kontroliše.

Britansko Ministarstvo odbrane kaže da je Vagner „gotovo sigurno” zauzeo ključne lokacije u Rostovu na Donu.

09.10 Putin se obratio naciji

Ruski predsednik Vladimir Putin obratio se naciji nakon što su trupe privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenija Prigožina preuzele kontrolu nad ruskim gradovima Rostov na Donu i Voronjež.

- Pokušaj da se izazove raskol u društvu je udarac u leđa - naveo je Putin i dodao da su prevelike ambicije dovele do izdaje Rusije.

08.54 Surovikin poručio: Poslušajte Putinovu naredbu!

Jedan od najviših ruskih vojnih zapovednika, general Sergej Surovikin, pozvao je Vagnerove plaćenike da poštuju volju i naredbu predsednika Putina i vrate se u svoju bazu.

- Zajedno s vama prošli smo težak, naporan put, zajedno smo se borili, rizikovali, gubili, zajedno pobeđivali. Mi smo iste krvi, mi smo ratnici. Pozivam te da prestaneš. Neprijatelj samo čeka da se naša unutrašnja politička situacija pogorša. Ne smemo ići na ruku neprijatelju u ovom teškom trenutku za zemlju. Pre nego što bude prekasno, moramo nešto preduzeti, moramo poslušati volju i naredbu predsednika kojeg je izabrao narod, a sve probleme rešavaćemo mirnim putem - rekao je između ostalog Surovikin.

Inače, Vagnerovi borci preuzimaju kontrolu nad svim vojnim objektima u ruskom gradu Voronježu, javlja Reuters pozivajući se na ruski sigurnosni izvor. Voronjež se nalazi oko 500 kilometara južno od Moskve.

Viši pomoćnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog opisao je akcije Jevgenija Prigožina kao "antiterorističku operaciju" i rekao da "u Rusiji sve tek počinje".

- Razdor između elita je previše očit. Slaganje i pretvaranje da je sve dogovoreno neće uspeti. Neko mora izgubiti: ili Prigožin ili kolektiv koji je protiv njega. U Rusiji sve tek počinje, citirao je Reuters Mihaila Podoliaka.

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je u saopštenju upućenom plaćenicima "Vagnera" da su "prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu“ šefa te grupe Jevgenija Prigožina.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo borce "Vagnera" da kontaktiraju predstavnike ministarstva, poručujući da će im bezbednost biti zagarantovana.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/RTS, Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track