"RUSIJI NE ODGOVARA RAT U NAGORNO KARABAHU" Jović: Mogu da utiču na obe strane, ali sada nisu u situaciji DA IH KONTROLIŠU
Foto: Kurir Televizija, AP/Defense Ministry of Azerbaijan, Shutterstock

kurir tv

"RUSIJI NE ODGOVARA RAT U NAGORNO KARABAHU" Jović: Mogu da utiču na obe strane, ali sada nisu u situaciji DA IH KONTROLIŠU

Planeta -

Pukovnik Mirčeta Jokanović i politikolog Nikola Jović, gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije u razgovoru o novom ratu koji bukti u Nagorno Karabakhu.

Nikola Jović
foto: Kurir tv

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je kako je pokrenulo akciju u regiji Nagorno-Karabah, koja je pod kontrolom Jermenije. Reč je o regiji koja je predmet spora i sukoba dugi niz godina.

Postojao je sporazum koji su Turska i Sovjetski savez potpisali u skopu raspada Otomanske imperije. Međutim, kako je istakao Jović, u toku razmene stanovništva i 1988.godine, počelo je da se sve ponovo zakuvava i da se situacija dovodi do sukoba. Od 2020. godine je prekretnica koja je čudna po mnogo čemu:

- Sada je Azerbejdžan dobio nadmoć u svemu, a sukob je trajao 45 dana i promenio je istoriju ratova i tu se prvi put pokazalo koliko su dronovi nepohodni. Priznata je autonomija Nagorno Karabaha i od onda traju neprijateljstva gde jedna strana optužuje drugu. Rusija se postavila taktički i sprečila je vojsku Azerbejdžena u napadu, dovedene su ruske mirovne snage na liniju razgraničenja. Potpisan je sporazum, ali nijedna strana nije bila zadovoljna - rekao je Jović.

Napad Azerbejdžana

Azerbejdžanske snage pokušavaju da zauzmu naseljene centre u Karabahu, izjavio je jermenski premijer Nikol Pašinjan.

On je rekao da on u kontaktu sa separatističkim liderima Karabaha i da očekuje da ruske mirovne snage reaguju kako bi se situacija stabilizovala.

Ombudsman za ljudska prava Karabaha Gegam Stepanjan naveo je da je među civilnim stanovništvom Karabaha registrovano "više žrtava" kao rezultat udara azerbejdžanske vojske.

Ipak, vlada Pašinjana je nastavila da ide ka Americi i da se odvaja od Rusije.

- On je rekao da je za njega nesporno da je Nagorno Karabah sastavni deo Azerbejdžana, iako je to naišlo na veliki otpor u Jermeniji, jer je taj deo teritorije izuzetno svet, skoro sakralan za narod u Jermeniji - istakao je Jović.

Zbog toga su prisutni i unutrašnji nemiri zbog kojih je vlada Pašinjana na klimavim nogama.

- Moskva je izdejstvovala mirovni sporazum 2020. godine, a Ruski kontigent koji je tu, služi samo da se razdvoje te dve strane. Rusiji ne odgovara da tu dođe do sukoba jer je to na njenim kavkaskim granicama. Jermenija je sama počela da se udaljava od Rusije. Teško je spekulisati zašto ovo trenutno i kome odgovara, sa druge strane Turska, na nagovor Zapada, opet vrši pritisak na Jermeniju, dok je Jermenija u parnoidnoj situaciji, a ipak se udaljavaju od svog donedavnog prijatelja Rusije, iako očekuju pomoć od nje - rekao je Jović.

01:57

RAT U NAGORNO KARAGAKHU: Politikolog Nikola Jović o dešavanjima između Jermenije i Azerbjedžana

Kako "Rusiji ne odgovara da se u Nagorno Karabahu ponovo intenziviraju ratni sukobi", Jović je ispričao zanimiljivu anegdotu o primirju Jermenije i Azerbejdžana i posredstvu Rusije.

- Oni su još 2020. godine kada su svi brinuli zbog Korone, uleteli u sukob i okončali ga. Bilo je zanimljivo kada su došli u Moskvu radi tog primirja, a novinari pitali predsednika Rusije Vladimira Putina "Putine, da li ste vi čitali taj mirovni ugovor, on je rekao: Zašto bih ga čitao, ja sam ga sastavio" - ispričao je Jović pa istakao:

U senci dešavanja u Ukrajini i ovde se želi rešiti pitanje. Azerbejdžan postavlja uslove i ne žuri im se, kao što su iskoristili situaciju kada su se svi bavili pandemijom da započnu sukob. Rusija je jedina koja može da utiče na obe strane, a ona je zadržala sa obe strane dobre odnose, što ne znači da može da ih kontroliše - ispričao je Jović.

Nagorno Karabah, Jermenija, Azerbejdžan
foto: Shutterstock

Narod u Jermeniji i Azerbejdžanu je u pat poziciji.

- Stanovništvo koje je Jermenskog porekla izuzeto je od zakona i oni su neka vrsta velike enklave u sklopu Azerbejdžana, imaju kontinentalnu vezu sa Jermenijom, ali niti ih priznaju, niti im pružaju podršku. Čak i konvoji humanitarne pomoći teško dolaze zbog nepristupačnog terena i tako žive u nekoj vrsti sive zone, što je izvor svih problema. Žive u konstantnom strahu u zamrznutom konfliktu koji se, s vremena na vreme, odmrzava - rekao je Jović.

On ne veruje da će ovaj sukob biti rešiv mirnim i diplomatskim putem, prosto jer ni jedna ni druga strana to ne želi:

- Ovo je pat pozicija i na frontu i u diplomatiji - zaključio je Jović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track