NAUČNICI ISPOD DŽUNGLE OTKRILI DAVNO IZGUBLJENI KONTINENT: Rešena misterija stara 155 godina ARHIPELAG U AZIJI KRIO TAJNU (VIDEO)
Foto: Bildarchiv Monheim GmbH / Alamy / Profimedia, screenshot

otkriće

NAUČNICI ISPOD DŽUNGLE OTKRILI DAVNO IZGUBLJENI KONTINENT: Rešena misterija stara 155 godina ARHIPELAG U AZIJI KRIO TAJNU (VIDEO)

Planeta -

Naučnici su dugo sumnjali da se pre oko 155 miliona godina dugačak komad kontinenta odlomio od Australije i pomerio ka severozapadu.

Teoriju navodno dokazuje praznina odnosno podvodna ravan Argo koju je ostavio za sobom, a koja se nalazi duboko ispod okeana na obali severozapadne Australije. Tamošnja struktura morskog dna ukazuje da je Argolend verovatno odlutao na severozapad završavajući tamo gde se danas nalaze ostrva jugoistočne Azije.

NAĐENI SAMO MALI FRAGMENTI

Argolend se navodno prostirao na oko 5.000 kilometara od zapadne Australije do područja severno od Papue Nove Gvineje. Istraživači su očekivali da će pronaći čvrst kontinent skriven ispod ostrva jugoistočne Azije, ali su u regionu nađeni samo mali fragmenti.

Sumnjalo se da ti fragmenti pripadaju Argolendu, ali su zapravo samo delić izgubljenog kontinenta. Sem toga fragmenti su okruženi ostacima okeanskih basena koji su stari 205 miliona godina odnosno znatno stariji od zapisa stena u okeanskoj kori abisalne ravnice Argo. To ukazuje da su ti fragmenti odlutali od Australije značajno ranije nego što se Argoland navodno odvojio pre oko 155 miliona godina.

Starije doba baca sumnju na verziju da su ti fragmenti uopšte deo Argolenda.

To zatim otvara pitanje da li je Argolend potpuno nestao u procesu poznatom kao subdukcija kad jedna tektonska ploča klizi ispod druge i tone u Zemljin plašt iliti geološki sloj koji leži tik ispod kore.

MOŽDA SU PREVIĐENI ČITAVI IZGUBLJENI KONTINENTI

Da bi to utvrdili geolozi Dav fan Hinsbergen i Eldert Advokat sa Univerziteta Utreht rekonstruisali su istoriju izgubljenog kontinenta radi studije objavljene u žurnalu "Istraživanje Gondvane".

- Naša motivacija da obavimo istraživanje bila je da vidimo kako bismo mogli da pomirimo ove informacije. Zašto su ti fragmenti manji, kako smo izgubili takvu oblast kontinentalne kore bez ikakvog traga i zašto se čini da su fragmenti otišli ranije od onog što znamo iz zapisa u Australiji - rekli su geolozi.

Ako je Argolend nestao u procesu subdukcije to bi, prema geolozima, bila loša vest jer bi predstavljalo veliki naučni problem. To bi ukazalo da su istraživači možda prevideli čitave "izgubljene kontinente" koji su prosto bili potopljeni u plašt.

- Ako kontinenti mogu da zarone u plašt i potpuno nestanu bez ostavljanja geoloških tragova na površini Zemlje ne bismo imali mnogo pojma o tome kako je Zemlja mogla da izgleda u geološkoj prošlosti. Bilo bi skoro nemoguće napraviti pouzdane rekonstrukcije bivših superkontinenata i Zemljine geografije u prošlim epohama - rekao je u saopštenju Hinsbergen.

Geolog je dodao da su te rekonstrukcije ključne za naše razumevanje procesa poput evolucije biodiverziteta i klime ili za pronalazak sirovina.

- Važne su na fundamentalnijem nivou i za razumevanje kako su formirane planine ili shvatanje pokretačkih sila iza tektonike ploča. Ta dva fenomena su blisko povezana - rekao je Hinsbergen.

ARGOLEND PRISUTAN KAO "ARHIPELAG"

U poslednjoj studiji naučnici su, međutim, utvrdili da je Argolend i dalje prisutan, iako u fragmentiranom obliku. Advokat i Hinsbergen su za svoje istraživanje upotrebili softver koji im je omogućio da rekonstrušu kretanje tektonskih ploča unazad stotina miliona godina.

Njihov rad otkriva da izgubljeni kontinent Argolend nije bio jedan čvrsti blok kad se odvojio od Australije pre 155 miliona godina već da se dotad verovatno razbio na svojevrsni "arhipelag" od više malih kontinenata i okeanskih basena.

Ovaj proces je sličan istoriji drugih "izgubljenih kontinenata" poput Zelandije kod obale istočne Australije i Velike Adrije u regionu Mediterana.

- Raspad Argolenda na "Argopelag" bio je proces koji je započeo pre više od 200 miliona godina - navode geolozi.

FRAGMENTI IZGUBLJENOG KONTINENTA ŠIROM JUGOISTOČNE AZIJE

Kontinentalni fragmenti koji su nekad zajedno formirali Argolend sada se nalaze u Mjanmaru i na ostrvima Java, Sulavesi, Borneo i Timor. Svim tim ostrvima upravlja - bar delimično - Indonezija. U slučaju Bornea delovi teritorije takođe pripadaju Maleziji i Bruneju. Timor je podeljen između Indonezije i suverene države Istočni Timor.

Geolozi su takođe obavili terenski rad na nekoliko ostrva da ispitaju modele iz svoje studije.

- Glavna implikacija ovog istraživanja je da nismo izgubili kontinentalnu koru bez traga. Veliko područje Argolenda sastojalo se od okeanske kore čije ostatke smo takođe pronašli u jugoistočnoj Aziji. Ova studija time pomaže našem razumevanju procesa na Zemlji poput subdukcije. Najviše od svega to pokazuje da u našoj rekonstrukciji Zemljine geografije u prošlosti nisu propušteni veliki "izgubljeni kontinenti". Možda ćemo morati malo da potražimo, ali ostaci su i dalje prisutni u geološkom zapisu - dodali su geolozi.

(Kurir.rs/Blic/Njuzvik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track