SKINUTA OZNAKA "POVERLJIVO"! Američki obaveštajci tvrde da je ruska vojska izgubila oko 87 ODSTO AKTIVNIH VOJNIKA od početka rata
Foto: Shutterstock

MOSKVA NIJE ODGOVORILA NA UPIT ROJTERSA O OVOM IZVEŠTAJU

SKINUTA OZNAKA "POVERLJIVO"! Američki obaveštajci tvrde da je ruska vojska izgubila oko 87 ODSTO AKTIVNIH VOJNIKA od početka rata

Planeta -

Prema američkom obaveštajnom izveštaju sa kojeg je skinuta oznaka "poverljivo", rat u Ukrajini koštao je Rusiju 315.000 ubijenih ili ranjenih vojnika, što je skoro 90 odsto osoblja koje je imala na početku sukoba, saopštio je izvor upoznat sa obaveštajnim podacima.

U izveštaju se procenjuje da je modernizacija ruske vojske unazađena za 18 godina zbog gubitaka Moskve u ljudstvu i oklopnim vozilima.

Ruska ambasada u Vašingtonu i Ministarstvo odbrane Rusije nisu odgovorili na pitanja novinara Rojtersa da prokomentarišu izveštaj.

Ruski zvaničnici kažu da su zapadne procene ruskih žrtava u ratu potpuno preterane i da se skoro uvek potcenjuju ukrajinski gubici - za koje ruski zvaničnici kažu da su ogromni.

Izvor iz obaveštajne zajednice kaže da se izveštaju procenjuje da je Rusija započela invaziju Ukrajine u februaru 2022. godine sa 360.000 pripadnika vojnog osoblja.

Vladimir Putin, Ruska Vojska
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY, Shutterstock

Od tada, 315.000 ruskih vojnika - ili oko 87 odsto ljudstva od početka rata - poginulo je ili ranjeno, navodi izvor, koji dodaje da su ti gubici razlog što je Rusija bila prinuđena da olabavi standarde pri regrutovanju i angažuje bivše zatvorenike ili starije građane kako bi ih razmestila u Ukrajini.

Ruska armija je ostala bez 1.300 oklopnih vozila na bojnom polju i morala da ojača svoje snage tenkovima T62 proizvedenim 1970-ih, navodi izvor.

Obaveštajac
foto: Shutterstock

Kijev podatke o gubicima tretira kao državnu tajnu, a zvaničnici kažu da bi otkrivanje tih podataka nanelo štetu ukrajinskim ratnim naporima. U izveštaju Njujork tajmsa iz avgusta citirane su procene američkih zvaničnika da je broj ukrajinskih žrtava blizu 70.000.

U ukrajinskom žurnalu Tižden, istoričar Jaroslav Tinčenko i volonter Herman Šapovalenko su prošlog meseca naveli da je projekat Knjiga sećanja, uz korišćenje javno dostupnih informacija, potvrdio da je u sukobu poginulo 24.500 ukrajinskih vojnika i civila.

Prava brojka je, kako kažu, znatno veća.

(Kurir.rs/Glas Amerike/Preneo N. V.)

Bonus video:

01:17

RUSI TAKTIKOM HANIBALA NANELI STRAHOVITE GUBITKE UKRAJINI Španović: Ovako im izgledala zaseda s planina! DVA PUT U 1 DANU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track