SVET IZMIČE AMERIČKOJ KONTROLI, PRETI NOVI RAT? Situacija eskalira iz dana u dan, planeta u strahu - "AKO IRAN SKINE RUKAVICE..."
Foto: Shuttertock

SVET IZMIČE AMERIČKOJ KONTROLI, PRETI NOVI RAT? Situacija eskalira iz dana u dan, planeta u strahu - "AKO IRAN SKINE RUKAVICE..."

Planeta -

Sve ozbiljniji napadi na američke trupe i komercijalna plovila, i incidenti koji često uključuju Iran i grupe pod iranskom kontrolom, izazivaju novu zabrinutost da bi se izraelski rat u Gazi mogao proširiti u regionalni sukob sa teškim političkim i ekonomskim posledicama.

Američko vojno osoblje je takođe na liniji vatre, navodi Si-En-En u svojoj analizi. Američka mornarica i saveznici su u stanju pripravnosti nakon serije napada dronovima. Pogoršanje situacije dovodi do napete praznične atmosfere u Beloj kući.

Širenje krize moglo bi da uvuče Ameriku u sukob

Sve veća verovatnoća pogibije američkih vojnih snaga u borbama i pogoršanje bezbednosne situacije od Indijskog okeana do Crvenog mora, u oblasti koja se proteže kroz Irak, Siriju, Liban i Izrael, predstavlja neželjenu novu spoljnu krizu uoči godine predsedničkih izbora u Americi.

nosač aviona
foto: Youtube Printscreen

Kriza na Bliskom istoku postaje lakmus test za novi geopolitički trendbeskrajni test američke volje i kredibiliteta, od kojeg neprijatelji Amerike ne odustaju. Upozorenja Izraela da će njegov rat protiv Hamasa u Gazi trajati mesecima, uprkos pritisku SAD da smanji intenzitet sukoba, prete da povećaju šanse da rat izmakne kontroli i da još više uvuče Ameriku u sukob.

Opasna eskalacija

Prvobitni strahovi od izbijanja regionalnog rata nakon što je Hamas napao Izrael 7. oktobra, ubivši 1.200 ljudi, a Izrael izvršio napad na Gazu, nisu se odmah materijalizovali, čak ni nakon ograničenih borbi između Izraela i Hezbolaha u Libanu, jednom od najopasnijih frontova u toj oblasti.

Ali poslednjih dana, čini se da tempo napada i eskalacije dobijaju smrtonosni zamah, podstičući strah od dalje eskalacije tenzija.

Američki predsednik Džo Bajden naredio je pre dva dana vazdušne udare na objekte koje koriste borci proiranske milicije Kataib Hezbolah u Iraku, koju su SAD optužile da su dronom napale vazdušnu bazu u Erbilu, teško ranivši jednog američkog vojnika. Bio je to najnoviji napad proiranskih grupa na američke snage u Siriji ili Iraku, koje su angažovane u protivterorističkim operacijama.

Pretnja globalnom lancu snabdevanja

Američke snage presrele su juče veliki napad dronovima i projektilima iznad Crvenog mora od strane Huta, grupe koju podržava Iran u Jemenu, saopštila je američka Centralna komanda.

Ratna Mornarica, Crveno More, Američka Mornarica, Huti
foto: AP/Hani Mohammed

Amerika je ranije objavila da je iranska obaveštajna služba aktivno pomagala u planiranju napada na komercijalne brodove, što je navelo neke brodarske kompanije da preusmere svoja plovila oko Afrike umesto ekonomičnijeg puta kroz Suecki kanal, i izazvalo strahove zbog ometanja globalnih lanaca snabdevanja. Iran je više puta negirao umešanost.

Nestabilnost se širi prema Indiji, ubijen važan iranski general...

Nestabilnost se širi i prema Indiji nakon što je iranski borbeni dron u subotu udario u tanker sa hemikalijama koji je plovio Indijskim okeanom, 200 nautičkih milja od indijske obale, saopštio je Pentagon.

Iran i nekoliko grupa koje podržava optužili su Izrael za atentat na generala Revolucionarne garde, u vazdušnom napadu na predgrađe glavnog grada Sirije, Damaska. Izrael je odbio da komentariše te tvrdnje, ali je iranska Revolucionarna garda zapretila osvetom za ubistvo Sejeda Razija Musavija, rekavši da će "izraelski režim nesumnjivo platiti cenu za ovaj zločin".

Kakve će biti posledice eskalacije?

Niz novih incidenata podvlači potencijal za opasnu eskalaciju rata, otkriva do koje mere su američke snage direktno izložene i pomaže u objašnjenju sve hitnijih molbi Vašingtona da Izrael deeskalira rat u Gazi.

Budući incidenti u kojima bi ginuli američki vojnici ostavljali bi Vašingtonu malo izbora i morao bi da bude uvučen dublje u krizu na Bliskom istoku, nakon što su poslednja tri predsednika pokušala da se što više distanciraju od regiona.

Kristofer O'Liri, bivši šef kancelarije američke vlade za povratak talaca, rekao je juče za Si-En-En da, iako se regionalna situacija do sada nije približila najgorem scenariju, potencijal za pogoršanje uvek postoji.

- Rat Izraela i Hamasa deo je šireg plana Osovine otpora, ili iranske strategije da ostvari regionalni uticaj i moć preko grupa kao što su Hamas, Palestinski islamski džihad, Hezbolah, Kataib Hezbolah i Huti - rekao je O'Liri. .

"Ako Iran skine rukavice..."

- Iako su napadi konstantni, bili su umereni, išli su do određene tačke, uključujući napade Huta na brodove u Crvenom moru. Ali ako Iran zaista skine rukavice i pusti svoje surogat snage svom snagom, imamo pravi regionalni problem, čak i za američke snage stacionirane u Iraku i Siriji - dodao je on.

Situacija za američke snage u Iraku i Siriji je posebno opasna jer su na dohvat ruke militantnim grupama lojalnim Iranu. Republikanci su dugo optuživali Bajdena da ne preduzima dovoljno koraka da odvrati takve protivnike, ali sadašnja administracija se potrudila da izbegne eskalaciju i uvod u veći rat.

Američka Vojska, Južna Koreja, vojska, Amerika
foto: Shutterstock

Linija između proporcionalnog odgovora i efektivnog odvraćanja postaje sve tanja. Napad na vazdušnu bazu postavlja pitanja o tome kako je instalacija bila toliko ranjiva na proboj borbenog drona. Ali dublje pitanje je da li su najnoviji američki vazdušni napadi – koje je Irak proglasio neprijateljskim aktom – učinili nešto da odvrate buduće napade.

- Rekao bih da ovde igramo nasumičnu igru pogađanja. Moramo da ciljamo vojne formacije i njihovo rukovodstvo - rekao je juče za Si-En-En penzionisani major američke vojske Majk Lajons.

- Ne mislim da je naše odvraćanje bilo nešto što je Irance navelo da pomisle da smo ozbiljni u tome.

Ekonomski i vojni problemi

Prošireni sukob mogao bi imati bolne ekonomske posledice s obzirom na kritični značaj Crvenog mora za globalne lance snabdevanja energijom i robom. Plovni put se graniči sa Jemenom i Saudijskom Arabijom na svojim istočnim stranama, i Eritrejom, Sudanom i Egiptom na zapadu. Povezan je sa Sueckim kanalom na Sinajskom poluostrvu, koje pripada Egiptu i graniči se sa Izraelom.

Potencijal za poremećaje u kanalu, koji nudi najkraći morski put između Evrope i Azije, otkriven je kada se kontejnerski brod Ever Given zaglavio 2021. godine, što je izazvalo globalne reperkusije. S obzirom na pretnju po plovila i posadu, nekoliko brodarskih kompanija naredilo je svojim kapetanima da krenu skupljim i dugotrajnijim putem oko Afrike.

Potencijalni ekonomski poremećaj podstakao je Sjedinjene Države da formiraju međunarodnu koaliciju za zaštitu trgovačkog brodarstva od napada Huta. Sjedinjene Države su pre Božića saopštile da su neke zemlje već potpisale, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Bahrein, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku i Sejšele.

Najmanje 100 napada Huta u samo jednom mesecu

Huti su izveli najmanje 100 napada na 12 komercijalnih i trgovačkih brodova u Crvenom moru tokom prošlog meseca. Reč je o "veoma značajnom obimu napada" koji nije viđen u najmanje "dve generacije", rekao je prošle nedelje visoki američki vojni zvaničnik.

Mogućnost vojne akcije na Bliskom istoku je poslednja stvar sa kojom bi se Bajden, koji je bacio karte na sto pokušavajući da spase Ukrajinu od ruskog napada, nadao da će se pozabaviti početkom 2024. Svaki utisak da se predsednik bori da uspostavi vlast u svetu koji ponekad izgleda da izmiče kontroli mogao bi da bude politički štetan u vreme kada se Bajden bori sa manje od 40% popularnosti.

To je opasna teritorija za glavnog vojnog komandanta koji traži reizbor. Percepcija da Bajden ne uspeva snažno da odgovori na izazove američkih protivnika, u međuvremenu, mogla bi da podstakne zabrinutost javnosti da u svojoj 81. godini nije dorastao zahtevima za drugi mandat - narativ koji republikanci pokušavaju da zacementiraju u umovima birača.

Trampov problem

Bivši predsednik Donald Tramp, koji je u svom prvom mandatu vladao u periodu haosa i podela u zemlji i inostranstvu i otuđio SAD od njenih saveznika, ipak pokušava da stvori sliku globalnog nereda i nepoštovanja prema Sjedinjenim Državama. Ukratko, Bajden ima malo političkog prostora za manevar protiv republikanskog kandidata ako se situacija iznenada pogorša.

Džo Bajden
foto: EPA

Ova zabrinjavajuća politička realnost bila je u pozadini novih konsultacija između izraelske vlade i Bajdenove administracije održanih juče. To se dogodilo nakon što su u Gazi izbile intenzivne borbe između izraelskih trupa i snaga Hamasa nakon višednevnih poziva SAD na manje intenzivnu fazu sukoba.

Ron Dermer, jedan od najvećih poverenika premijera Benjamina Netanjahua, sastao se sa zvaničnicima Bele kuće i Stejt departmenta. Netanjahu je ranije posetio izraelske snage u Gazi i rekao da ih čeka "duga borba". Izraelski ministar odbrane Joav Galant je u međuvremenu rekao da je njegova zemlja „u ratu u više arena“, dodajući da je "Izrael napadnut iz sedam sektora“, misleći na Gazu, Liban, Siriju, Zapadnu obalu, Irak, Jemen i Iran.

To je scenario koji Amerika, a posebno Bajden, ne smeju dozvoliti da postane dugoročna realnost.

(Kurir.rs/Index/CNN/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:21

PREDSTAVNICI IZRAELA I AMERIKE POTVRDILI DA ĆE RAT DUGO TRAJATI Stručnjaci analiziraju: Zbog OVOGA se Izrael oseća zaštićen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track