"ERDOGANOVA STRANKA U NEMAČKOJ MOŽE POSTATI EKSTREMISTIČKI ORIJENTISANA?!" Petričković tvrdi: Ovoga se Nemci najviše plaše
Foto: AP Pavel Golovkin, EPA Erdem Sahin

KURIR TV

"ERDOGANOVA STRANKA U NEMAČKOJ MOŽE POSTATI EKSTREMISTIČKI ORIJENTISANA?!" Petričković tvrdi: Ovoga se Nemci najviše plaše

Planeta -

Partija pravde i razvoja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osnovala je svoj ogranak u Nemačkoj i mogla bi da nastupi na izborima za Evropski parlament 9. juna.

Britanski Dejli telegraf objavio je da je Demokratski savez za raznolikost i buđenje zvanično osnovan 7. januara. Dojče vele navodi da političari više partija u Nemačkoj izražavaju nezadovoljstvo zbog toga.

O ovoj temi govorio je prof. dr Milan Petričković, sa Fakulteta političkih nauka, u gostovanju u emisiji Puls Srbije.

- Rad te stranke odnosi se na one ljude koji su sa stranim korenima. To kada se kaže iz ugla Erdogana, prvenstveno se misli naravno na prirodu njegovog političkog delovanja u duhu te tursko-islamističke partije AKP. Mislim da je poprilično dobro taj tim eksperata oko njega procenio trenutak u zapadnoj Evropi s obzirom na taj društveni kontekst turbulentnosti u kojem se nalazi konkretno Nemačka. Samo ću kratko napomenuti da ovi štrajkovi, zatim povećan pad bruto nacionalnog dohotka, povećan stepen inflacije, stopa nezaposlenosti, dakle nalazimo se u sferi socijalno-političkih problema gde je Erdogan prosto video prostor - rekao je Petričković i dodao:

07:44

ERDOGANOVA STRANKA U NEMAČKOJ MOŽE POSTATI EKSTREMISTIČKI ORIJENTISANA?! Petričković tvrdi: Ovoga se Nemci najviše plaše

- Stranka je pragmatičnog karaktera, koja se oslanja na religiozne oslonce, na tu kulturološku isključenost vezanu za religiju i islam na zapadu i eventualne konflikte. On je već uznemirio nemačku javnost i reagovali su mnogi zbog toga što je smatraju potencijalno ekstremno radikalnom, upravo zbog te konotacije islama, zbog posvećenosti veri. A onda počinje i nešto što se zove jačanje toga se Nemci plaše, a to je umnožavanje tih desničarskih radikalnih struja. I to je nešto što s ovom partijom komplikuje pojavu procesa trenutno u Nemačkoj.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

13:38

NEMAČKA TRENUTNO POD LUPOM SVETA ZBOG ODGOVORNOSTI ZA SVETSKE RATOVE! Eksperti tvrde: Posmatra se podrška desničarskoj partiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track