POČELA KLJUČNA BITKA U DONJECKU: Rusi se probili do važnog grada, jurišaju na ukrajinske tvrđave, artiljerija TUČE DANONOĆNO
Foto: Printscreen/Telegram, AP

novi detalji

POČELA KLJUČNA BITKA U DONJECKU: Rusi se probili do važnog grada, jurišaju na ukrajinske tvrđave, artiljerija TUČE DANONOĆNO

Planeta -

Oružane snage Ukrajine potvrdile su veliki napredak ruskih trupa ka Časiv Jaru u Donjeckoj oblasti!

Portparol 26. artiljerijske brigade Oleg Кalašnjikov navodi da je Časiv Jar trenutno glavna meta Rusa na tom delu fronta i da je istovremeno u opasnosti i obližnje naselje Кonstantinovka.

- Situacija je prilično komplikovana, ruska armija ne odustaje od pokušaja da juriša gde god je to moguće, jednostavno traže našu slabu tačku. Glavni napori Rusa su umereni na naselja Bogdanovsko i Ivanovsko. Takođe se nastavljaju značajne borbe kod Кleščejevke i Andrejevke - rekao je Кalašnjikov.

Artiljerija ruskih snaga kod Bahmuta prema njegovim rečima radi skoro danonoćno. Kalašnjikov smatra da Rusi neće odustati od daljih pokušaja napredovanja u pravcu Časivog Jara.

Časiv Jar
foto: Printscreen/Telegram

- Ne bih rekao da mogu da imaju neki značajniji uspeh - rekao je Кalašnjikov.

Napredovanje ruskih trupa ka Časivom Jaru potvrđuje i Institut za proučavanje rata iz Vašingtona koji navodi da su Rusi probili liniju fronta južno od Bogdanovke i severno od Кleščejevke.

Pojedini ruski vojni blogeri na Telegramu tvrde da se njihove trupe nalaze na kilometar od naselja Kanal koje se nalazi na periferiji Časiv Jara, međutim, Institut za proučavanje rata navodi da je malo verovatno da će u narednim mesecima ugroziti grad opkoljavanjem ili zauzimanjem.

- Rusko taktičko napredovanje istočno od Časiv Jara nije stvorilo uslove za opkoljavanje ili zaokruživanje naseljenog područja, a ruske snage će verovatno morati da ostvare značajne taktičke prednosti jugoistočno i severozapadno od Časiva Jara pre nego što ih opkole - navode američki analitičari.

Institut piše da su, prema njegovim podacima, ukrajinske snage postavile značajna sveobuhvatna utvrđenja na prilazima gradu.

Pojedini zapadni i ruski izvori povezuju informacije o smrti poljskog generala sa nedavnim napadom projektilima na zakopano komandno mesto u Časivom Jaru. Komanda poljske vojske saopštila je u utorak da je brigadni general Adam Marčak "iznenada preminuo" dok nije bio na dužnosti ne iznoseći detalje.

Časiv Jar, gradić udaljen desetak kilometara od Bahmuta, koji je pre rata imao nešto više od 10.000 stanovnika, strateški je važan za obe strane jer se nalazi na gredi sa koje je moguće kontrolisati Konstantinovku, Slavjansk i Kramatorsk. To su tri poslednja grada u Donbasu koja su i dalje pod kontrolom Kijeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track