UKRAJINSKI F-16 BIĆE METE I U ZEMLJAMA NATO? Putin kaže da zapadni avioni mogu da nose atomsko oružje, ali da ne menjaju TOK RATA
Foto: Sergei KARPUKHIN / AFP / Profimedia, /IPA / Sipa Press / Profimedia, Mikhail METZEL / AFP / Profimedia

RUSKI PREDSEDNIK RAZGOVARAO SA VOJNIM PILOTIMA

UKRAJINSKI F-16 BIĆE METE I U ZEMLJAMA NATO? Putin kaže da zapadni avioni mogu da nose atomsko oružje, ali da ne menjaju TOK RATA

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izneo je tvrdnju da njegova zemlja nema nikakve planove vezane za bilo koju zemlju NATO niti će napasti Poljsku, baltičke zemlje ili Češku, ali će ruske snage obarati borbene avione F-16 ukoliko ih Zapad obezbedi Ukrajini, makar bili i na aerodromima u "trećim zemljama".

Rojters prenosi da je šef Kremlja to kazao sinoć u obraćanju ruskim vojnim pilotima.

Britanska agencija navodi da je ruska invazija na Ukrajinu u februaru 2022. pokrenula najdublju krizu u odnosima Rusije i Zapada još od kubanske raketne krize iz 1962.

U transkriptu razgovora Putina sa pilotima, koji je objavio Kremlj, navodi se ocena predsednika Rusije da se Severnoatlantski savez na čelu s Amerikom od 1991. i pada Sovjetskog saveza širio na istok u pravcu Rusije, ali da Moskva ne planira da napadne neku državu članicu NATO.

- Mi nemamo agresivne namere prema tim državama. Ideja da ćemo napasti neku drugu zemlju, a Poljsku, baltičke države, i Čehe plaše time, jeste potpuna besmislica. To je jednostavno baljezganje - rekao je Putin.

F-16
F-16foto: /IPA / Sipa Press / Profimedia

Rojters podseća da Kremlj, koji optužuje SAD da se bore protiv Rusije time što pomažu Ukrajinu novcem, oružjem i obaveštajnim podacima, smatra da odnosi sa Vašingtonom verovatno nikada nisu bili gori.

Navodi se da je Putin tokom susreta sa pilotima upitan i u vezi sa borbenim avionima F-16 koje je Zapad obećao da će poslati Ukrajini.

Vladimir Putin
foto: Mikhail METZEL / AFP / Profimedia

Šef Kremlja je ocenio da te letelice neće promeniti situaciju u Ukrajini.

- Ukoliko im isporuče avione F-16, a oni pričaju o tome i izgleda da i obučavaju pilote, to neće promeniti situaciju na bojnom polju. Mi ćemo uništiti te letelice baš kao što danas uništavamo tenkove, oklopna vozila i drugu opremu, uključujući višecevne bacače raketa - kazao je Putin.

Vladimir Putin
foto: Mikhail METZEL / AFP / Profimedia

On je naveo da F-16 mogu da nose i nuklearno oružje.

- Naravno, ukoliko oni budu korišćeni s aerodromskih pista u trećim zemljama, oni će za nas postati legitimne mete, gde god se nalazili - rekao je Putin.

Vladimir Putin
foto: Sergei KARPUKHIN / AFP / Profimedia

Rojters navodi da su Putinovi komentari usledili nakon što je Dmitro Kuleba, ukrajinski ministar spoljnih poslova, kazao da bi F-16 trebalo da stignu u Ukrajinu narednih meseci.

Podseća se da Ukrajina, koja više od dve godine vodi rat punog obima protiv Rusije, već mesecima tražila ove avione.

Vladimir Putin
foto: Mikhail METZEL / AFP / Profimedia

Navodi se da su Belgija, Danska, Norveška i Holandija među zemljama koje su obećale da će donirati F-16 Kijevu.

Vladimir Putin
foto: Mikhail METZEL / AFP / Profimedia

Pored toga, postoji koalicija zemalja koja je obećala da će obučiti ukrajinske pilote da upravljaju obvom letelicama.

(Kurir.rs/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

04:22

RUSKA ODMAZDA SADA IMA DRUGAČIJI CILJ! Advokat Đukić: Ako se komercijalo civilne mete proglase za vojne to će biti UŽASNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track