Rim pod vodom
Foto: Rojters

Poplave

Rim pod vodom

Planeta -
U nekoliko delova italijanske prestonice prekinut je saobraćaj, a pojedine ulice su zatvorene

RIM - Severna predgrađa Rima danas je pogodila poplava, nakon što se usled obilne kiše izlila reka Tibar, a u međuvremenu se procenjuje šteta koje je poplava nanela Toskani, Umbriji i Veneciji, javio je AFP.

Reka Tibar koja krivuda kroz grad, razbila je obale na pojedinim mestima, otkačila čamce sa vezova i sa sobom ponela ruševni materijal. U severnom delu grada, izlila se i reka Aniene.

U nekoliko delova italijanske prestonice prekinut je saobraćaj, a pojedine ulice su zatvorene. Iznad grada može da se vidi helikopter vatrogasaca iz kojeg se procenjuje šteta, a spasilačke ekipe proveravaju stanje na terenu.

U toku su, kako navodi AFP, opsežne akcije čišćenja u drugim delova Italije, posebno u priobalnom delu pokrajine Toskane i nižih delova Umrbije u kojoj je poplava u poslednjih nekoliko dana pogodila popularna odmarališta i poljoprivredne centre.

"Naš prioritet je da otklonimo vodu i blato radi bezbednosti građana. Nadam se da ćemo to okončati u narednih nekoliko dana", rekao je guverner Toskane Enriko Rosi, koji je zatražio pomoć države za obnovu.

U Veneciji, neimenovani predstavnik konzorcijuma koji nadgleda izgradnju podvodnih brana (MOSE) kojim bi se istorijski grad zaštitio od povećanog nivoa mora, saopštio je da je voda u nedelju dostigla najviši nivo u protekle četiri godine i da je potrebno hitno delovati kako bi bila izbegnuta apokalipsa.

Konzorcijum je saopštio da je urađeno tri četvrtine zaštitnih brana i da je potrebno dodatnih 1,5 milijardi evra vladinog novca da bi se projekat završio do 2016. godine.

Nivo vode u Veneciji u nedelju je dostigao 129 centimetara, što je najviše od 2008. godine, a ukupno šesti najviši evidentirani nivo od 1872. od kada se meri nivo morske vode u laguni. Bilo je potopljeno skoro tri četvrtine grada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track