Vestervele: Albanci, prekinite nacionalističku retoriku
Foto: Fonet

Šef nemačke diplomatije

Vestervele: Albanci, prekinite nacionalističku retoriku

Planeta -
Važno je da nacionalistička osećanja budu kontrolisana i tretirana uz veliku odgovornost i s mnogo pažnje. Nikakva promena granica nije moguća na Balkanu, izjavio je nemački ministar spoljnih poslova

TIRANA - Nemačka je pozvala Albaniju da prestane s nacionalističkom retorikom pošto su i SAD nedavno iz istog razloga izrazile zabrinutost po stabilnost na Balkanu.

"Važno je da nacionalistička osećanja budu kontrolisana i tretirana uz veliku odgovornost i s mnogo pažnje", izjavio je nemački ministar spoljnih poslova Gido Vestervele.

On je takođe poručio da "nikakva promena granica nije moguća na Balkanu".

"Granice u Evropi gube svoj značaj, ali one ne mogu biti uklonjene", dodao je on. Šef nemačke diplomatije pozvao je albanske političke stranke da izbegavaju da igraju na kartu nacionalizma kako se bliže parlamentarni izbori, planirani 23. juna.

Albanski premijer Salji Beriša kao i ostali albanski lideri pooštrili su poslednjih meseci nacionalističku retoriku, sugerišući stvaranje "velike Albanije" što je izazvalo zabrinutost u susednim zemljama gde živi albansko stanovništvo, navodi Frans pres.

SAD su takođe upozorile Albaniju, ukazujući da se Tirana upustila u "opasnu igru". Vašington je pozvao "političke stranke i lidere da se usredsrede na ono za šta tvrde da im je bitno - evroatlantske integracije" Albanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track