90.000 STRANA DOKAZA: Teroristički napadi u Parizu su bili samo početak! Evo kakav su užas spremali
Foto: Reuters

Nalaz istražitelja

90.000 STRANA DOKAZA: Teroristički napadi u Parizu su bili samo početak! Evo kakav su užas spremali

Planeta -

Ovi dokumenti, preneo je CNN, dokazuju da je napad u Parizu bio samo “mala“ verzija onoga što je trebalo da usledi. Jedan od istražitelja koji je imao uvid u dokumeta rekao je za CNN da su druge lokacije uključivale mesta u Holandiji, Francuskoj, uključujući tržne centre i supermarkete, kao i u Velikoj Britaniji.

Takođe, postoje dokazi da si teroristi ID koji su napustili Raku u Siriji prošle godine uspeli da dođu u Francusku kao izbeglice.

Dvojica od četvorice, Ahmed al Mohamed i Mohamed al Mahod, stigli su u Francusku i razneli se ispred stadiona u novembru. Druga dvojica, identifikovani kao Alžirac Adel Hadadi i Pakistanac Muhamed Usman, uhapšeni su u Austriji nakon napada.

Celu operaciju je navodno kontrolisao jedan od lidera ID Abu Ahmed, koji je vodio računa o opremi i novcu. Četvorica terorista nisu jedan drugom znala prava imena, kao ni šta je njihova krajnja meta.

Hadadi je kasnije rekao policiji da je trebalo da urade nešto za “dobro Boga“.

Hadadi i Usman su bili uhapšeni u Grčkoj zbog lažnih pasoša, da bi šest nedelja kasnije uspeli da dođu dalje do Evrope. Dan nakon pariskih napada u Austriji su zatražili azil i živeli su u izbegličkom kampu nekoliko nedelja, gde je izgledalo kao da čekaju neku komandu. Međutim, uhapšeni su u decembru.

Prema izveštaju, Hadadi i Usman su verovatno čekali drugog osumnjičenog teroristu, identifikovanog kao Marokanac Abid Tabuni, a koji je navodno trebalo da izvede napad.

Tabuni je uhapšen u Briselu i čeka ga izručenje Austriji.

(B92/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track