AMERIKA SPUSTILA LOPTU: Ublažene sankcije ruskim bezbednjacima!
Foto: AP (25.6.2015)

SAD I RUSIJA

AMERIKA SPUSTILA LOPTU: Ublažene sankcije ruskim bezbednjacima!

Planeta -

Amerika će ublažiti sankcije protiv FSB Rusije koje su uvedene 2016. godine zbog navodne umešanosti u sajber napade, navodi se na sajtu Ministarstva finansija SAD.

U dokumentu pod imenom „Generalna licenca broj 1“ navodi se da su sada, osim uz određene izuzetke, dozvoljeni „svi dogovori i sve akcije“ uz učešće FSB koji su ranije bio zaštićeni ukazima predsednika SAD od 1. aprila 2015. godine i 28. decembra 2016. godine.

Između ostalog, od sada se dozvoljava „traženje, dobijanje, korišćenje, plaćanje licenci, dobijanje odobrenja i sertifikata koje je objavio ili registrovao FSB, za uvoz, širenje ili korišćenje proizvoda iz sfere informacionih tehnologija iz Rusije“.

Dmitrij Peskov nije želeo da dâ ocenu o odluci SAD.

„Prvo je potrebno da vidimo o čemu se radi“, rekao je Peskov.

„Mi znamo, kao u slučaju promera motora za rakete, da američki partneri nikad ne stavljaju pod sankcije svoje potrebe“, objasnio je on.

Krajem decembra predsednik Barak Obama je izjavio da će se sankcije koje je on uveo odnositi na devet lica i organizacija iz Rusije, uključujući FSB i GRU. Navedeno je da su sankcije uvedene zbog navodnih sajber napada ruskih hakera za vreme izbora u SAD.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track