POBEDA BRITANIJE: Šta god pričali, Bregzit je doneo trijumf demokratije
Foto: Reuters

Britanski mediji

POBEDA BRITANIJE: Šta god pričali, Bregzit je doneo trijumf demokratije

Planeta -

Kada se budu pisali udžbenici iz istorije, 23. jun 2016. godine biće zapamćen kao dan kada je britanska hrabrost odnela veliku pobedu.

Tako makar piše britanski Ekspres koji je i bio veliki pobornik izlaska Britanije iz EU. Iako zadovoljni rezultatima Bregzita, napominju da će to od velikog značaja za sve Britance jer su preuzeli kontrolu u svoje ruke.Ceo svet prati vesti o istorijskom referendumu. Ono što je u moru informacija, predviđanja i analiza ostalo u drugom planu je činjenica kakva je ovo zapravo bila pobeda demokratije.

Naime, nije postojala nikakva zakonska obaveza da do ovog referenduma dođe. Nije bilo nikakve peticije, a čak i da je bilo, opet ne bi moralo da dođe do referenduma jer jeVelika Britanija bila podeljena po ovom pitanju već barem dvadesetak godina.Dejvid Kameron je obećao da će ispuniti volju velikog broja stanovništa da se organizuje referendum o mogućem izlasku Britanije iz EU i to je ispunio, iako se stvari nisu odigrale onako kako je zamišljao.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Retko koja država je danas spremna da narodu dozvoli da direktno odluči o jednom konkretnom pitanju koje bi moglo da promeni tok istorije i potencijalno razruši državu, kao što bi sada lako moglo da se dogodi, jer Škoti i Severni Irci već najavljuju otcepljenje.Sama činjenica da je ovaj britanski referendum uopšte organizovan dovoljno govori o tome koliko je njihova demokratija jaka, ma šta neko mislio o njoj. Pitanje škotske nezavisnosti već je dugo na tapetu i britanska elita je odlučila da to već jednom treba da se reši.Iako su kampanje koje su pratile oba pomenuta referenduma bile burne, suštinski gledano, institucionalno, ceo taj proces se može opisati s jednom rečju: civilizovano.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Takođe, Kameronova ostavka je manje-više presedan. Mnogi svetski lideri su bili i u neugodnijim situacijama pa nisu odstupili sa funkcije. Uprkos jučerašnjem burnom danu, Velika Britanija je i dalje jedan od najmoćnijih igrača na globalnoj sceni, sa veoma jakom ekonomijom.Mnogi strani mediji smatraju da je referendum Bregzit, šta god o njemu mislili, i kakve god posledice doneo, pobeda demokratije.

(Express.co.uk/Foxnews)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track