(VIDEO) EVAKUACIJA U KUMANOVU: Put blokiran, zapaljene dve škole

Sukobi u Makedoniji

(VIDEO) EVAKUACIJA U KUMANOVU: Put blokiran, zapaljene dve škole

Planeta -
Građani se kreću pešice ili ih prevoze specijalna policijska vozila i uglavnom je reč o porodicama sa decom i starijim ljudima

KUMANOVO - Sukob policije sa naoružanom terorističkom grupom u Kumanovu traje, građani kumanovskog Divljeg naselja i naselja Tode Mendol se evakuišu, a u toku je i vanredna sednica Skupštine opštine. Put ka ova dva naselja je blokiran, zapaljene su dve škole, stanovnici se uz pomoć policije evakuišu i uglavnom odlaze kod svojih rođaka, javili su makedonski mediji.

Građani se kreću pešice ili ih prevoze specijalna policijska vozila i uglavnom je reč o porodicama sa decom i starijim ljudima. Iz ovih naselja se, kako se navodi, i dalje čuje povremena rafalna paljba.. Nad delom naselja Tode Mendol se vidi crn dim i ka tom naselju je dozvoljen samo prolaz protivpožanim ekipama i hitnoj pomoći.

Misija OEBS u Makedoniji pozvala je građane na hldnokrvnost.Šefica te misije u Skoplju Marijana Berec je izjavila za makedonske medije da je trenutno najvažnija bezbednost lokalnog stanovništva. U stalnom smo kontaktu sa vlastima i poručujemo svim građanima i političkim partijama da ostanu mirni.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Najvažnije je da se izbegne bilo kakva eskalacija koja bi dovela do novog nasilja, rekla je ona. Nezvanično, makedonski mediji pišu da nema slobodnih bolničkih kreveta u Kumanovu i da se pacijenti šalju kućama na lečenje.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se sednica Saveta za bezbednost.Zvaničnih informacija o broju eventualno poginulih i ranjenih još nema.

http://www.youtube.com/watch?v=6ytyEgZoxSE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track