EVROPA U OPASNOSTI: Islamska država kroz Albaniju stiže do Italije
Foto: Profimedia

Mediji strahuju

EVROPA U OPASNOSTI: Islamska država kroz Albaniju stiže do Italije

Planeta -
Albanija je postala kancelarija za angažovanje džihadista, navodi italijanski "Korijere dela sera", uz ocenu da je to posebno opasno za Italiju jer bi odatle mogli biti planirani napadi na italijanskoj teritoriji.

U tv prilogu, novinar Antonio Ferara iznosi da su NATO, SAD i Rusija podigle uzbunu zbog onoga što se dešava u Albaniji gde je, kako se navodi, hiljadu ljudi spremno da se priključi teroristima.

"Kako javljaju naše tajne službe, oni koji regrutuju nove džihadiste nude im 2.000 evra mesečno po ugovorima na neodređeno vreme. Ugovor ima samo dve klauzule, hrabrost i znanje italijanskog jezika", kaže Ferara, objašnjavajući da ovo drugo nije teško, jer u Albaniji mnogi gledaju italijansku televiziju, često putuju u Italiju i znaju italijanski.

Italija se boji da bi Albanija mogla da postane prolaz Islamske države ka Italiji i Evropi isto kao što je to Belgija bila ka Francuskoj za terorističke napade 13. novembra, prenosi prištinska "Gazeta Blic".

"Opasnost je veća nego što nam se čini. U nekim delovima Albanije cveta ilegalno tržište oružja koje se prodaje svakome ko je spreman da plati, pa i ISIS-u kao džihadističkoj formaciji, za 600 evra po komadu”, navodi italijanski novinar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track