GRČKA UPOZORAVA: EU nespremna ako propadne sporazum sa Turskom
Foto: AP, 03.03.2016.

Nemaju plan B

GRČKA UPOZORAVA: EU nespremna ako propadne sporazum sa Turskom

Planeta -

ATINA - Zemlje Evropske unije ne bi bile spremne da se izbore sa još jednim velikim prilivom migranata, ukoliko bi propao sporazum sa Turskom, sklopljen u cilju ograničenja priliva migranata i izbeglica, upozorio je danas grčki ministar za migracije Janis Muzalas.

.On je izjavio da bi se Grčka i druge evropske zemlje "našle pred ozbiljnim ispitom" kad bi propao sporazum sa Turskom, postignut u martu, prenela je agencija AP.

Tenzije između EU i Turske su porasle nakon neuspelog pokušaja vojnog puča u toj zemlji i čistki koje su turske vlasti pokrenule protiv pristalica muslimanskog verskog vođe Fetulaha Gulena, kojeg smatraju organizatorom puča.

Muzalas je u izjavi za privatnu televiziju "Skai" istakao da "nijedna zemlja u Evropi nije spremna" za reprizu masovnog priliva migranata i izbeglica iz prošle godine.Jedan neimenovani zvaničnik grčke vlade je juče za AP rekao da se sporazum između EU i Turske zasad primenjuje i da je broj izbeglica koje stižu na grčka ostrva sa obližnje turske obale i dalje nizak.

Oko milion migranata i izbeglica u potrazi za boljim životom u Evropi je od početka 2015. do marta ove godine stiglo iz Turske u Grčku.Taj priliv je značajno smanjen zahvaljujući sporazumu EU i Turske, kao i tome što su Austrija i balkanske zemlje zatvorile svoje granice za ilegalne migrante

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track