HALO, DONALDE, TI LI SI? Australijski premijer Trampov broj dobio od igrača golfa
Foto: Reuters I AP

Prvi ga pozvao

HALO, DONALDE, TI LI SI? Australijski premijer Trampov broj dobio od igrača golfa

Planeta -

KANBERA - Australijski premijer je preduhitrio svetske lidere i među prvima telefonirao novoizabranom američkom predsedniku Donaldu Trampu zahvaljujući tome što je broj njegovog mobilnog telefona dobio od jednog igrača golfa.

Australijski premijer Malkolm Ternbul je prošle nedelje rekao da je imao "topao" i "vrlo otvoren" petnaestominutni razgovor s Trampom samo nekoliko sati pošto je republikanski kandidat proglasio pobedu na predsedničkim izborima.

Ternbul je bio drugi zvaničnik iz sveta koji je pozvao Trampa da mu čestita pobedu, piše sidnejski Dejli telegraf. Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi je preneo da mu je Tramp rekao da je bio prvi svetski lider koji je dopro do njega.

Greg Norman, australijski igrač gola koji živi u SAD, potvrdio je danas da je posle izbora dao Trampov broj australijskom ambasadoru u SAD Džou Hokiju.

"Bilo mi je zadovoljstvo i čast da olakšam vezu premijera Ternbula i izabranog predsednika Trampa na molbu ambasadora Hokija", rekao je Norman u saopštenju. On je dodao da obojicu veoma poštuje jer ih je "izabrao narod" i da je srećan što "Trampa može da nazove svojim prijateljem", te da je zadovoljan što ih je povezao da bi mogli "dalje da unaprede dugogodišnje veze njihove dve zemlje".

Ternbul nije objasnio zašto australijski zvaničnici nisu imali Trampov broj.

"U diplomatiji i politici koriste se mnoge mreže. Mogu samo da kažem da imamo odlične mreže, odlične veze i da je Greg Norman veliki Australijanac", rekao je Ternbul novinarima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track