KOLINDA RUŠI TITA: Nova predsednica sklanja bistu Broza iz predsedničkog dvora
Foto: Profimedia

Neželjeni gost

KOLINDA RUŠI TITA: Nova predsednica sklanja bistu Broza iz predsedničkog dvora

Planeta -
Tito je za nju kontroverzna osoba pa zato ne bi želela da je na taj način prisutan u predsedničkoj rezidenciji, rekao je izvor blizak Kolindi

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlučila je da ukloni Titovu bistu iz predsedničkog dvora, ali još traži najbolji način da se reši "neželjenog gosta".

Sa jedne strane predsednica želi da raskrsti s komunističkim totalitarizmom, ali opet ne želi da se uklanjanje kontroverznog Tita, kojeg njeni birači mahom smatraju diktatorom i zločincem, shvati i kao negiranje antifašističkog pokreta kao važne stavke na kojoj je nastala savremena Hrvatska.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

"Nikako nije sklona da Tito ostane gore, ali još nije definisan način na koji će se bista skloniti. Tito je za nju kontroverzna osoba pa zato ne bi želela da je na taj način prisutan u predsedničkoj rezidenciji. Na drugoj strani, želi da zadrži pozitivne stavke antifašističkog pokreta", tvrdi sugovornik blizak novoj predsednici.

"Želi da zadrži pozitivnu komponentu antifašizma jer je to, napokon, i baština njene porodice. To je onaj pravi dalmatinski, primorski i istarski partizan koji se borio za pripajanje istorijskih delova Hrvatske matici zemlji. Taj se antifašizam ne može vezati s komunizmom. Pogotovo se ne može vezati sa svim onim zločinima i progonima koji su se događali za vreme Titove diktature", tvrdi sugovornik.

Foto Wikipedia
Foto Wikipedia

U predizbornoj kampanji predsednica Grabar Kitarović je Tita opisala kao diktatora, ali je pozitivno govorila o antifašizmu.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko u više je navrata ponavljao da Titova bista nema šta da radi na Pantovčaku. Sugovornik pretpostavlja da će Titova bista najverovatnije biti uklonjena u sklopu sastavljanja novog umetničkog sistema u predsedničkoj rezidenciji. S nekim slikama otići će zauvek i Titova bista. Nije želeo da predviđat kada će se to dogoditi. Predsednica Grabar-Kitarović želi da se što pre sazove sednica Vlade, ali nikako neće pristati na ove neformalne pozive koje preko medija stalno šalje premijer Zoran Milanović. Takve pozive ne smatra dobronamernim, nego nekom vrstom političke zamke.

Foto Beta
Foto Beta

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track