MISTERIOZNA LEPOTA: Nauka nema ODGOVOR za ovo kinesko naselje u litici (FOTO)
Foto: Profimedia

Život vertikalno

MISTERIOZNA LEPOTA: Nauka nema ODGOVOR za ovo kinesko naselje u litici (FOTO)

Planeta -
Pećine Majdžišan nisu nastale prirodno, odnosno iskopane su pre oko 1500 godina. Više od 190 pećina i tunela probijeno je kroz vertikalni deo stene. U središtu, okružena mračnim rupama, nalazi se velika budistička statua

Opasne i nepristupačne, pećine Majdžišan u Kini više podsećaju na naučnu fantastiku nego na realan svet. Kada čovek vidi ovaj grad u steni, nije mu teško da zamisli stvarnost u kojoj su ljudi, zbog straha od predatora, primorani da žive visoko u liticama, piše Newsweek.rs.Pećine Majdžišan nisu nastale prirodno, odnosno iskopane su pre oko 1500 godina. Više od 190 pećina i tunela probijeno je kroz vertikalni deo stene. U središtu, okružena mračnim rupama, nalazi se velika budistička statua, takođe uklesana u litici.

Ovo neobično naselje na severu Kine je vekovima evoluiralo, zbog čega se odlikuje mešavinom različitih kultura i stilova. Majdžišan je rastao i menjao se kroz period 12 dinastija, ali je sve vreme zadržao budističku osnovu. U samim pećinama nalazi se preko 7.000 budističkih skulptura koje su raznolike skoro koliko su i mnogobrojne.

Umetnička vrednost skulptura i dekoracija u Majdžišanu je neprocenjiva, a naročito je interesantno to što su napravljene od kamena koji ne potiče iz oblasti Gansu u kojoj se pećine nalaze. To znači da ja kamen dovlačen do Majdžišana i dizan uz liticu. Naučnici još uvek nisu razjasnili kojom tehnologijom je to postignuto.

Koliko god se trudili, verovatno nikada nećemo pronaći odgovore na baš sve misterije pećina Majdžišan, ali to nas ne sprečava da uživamo u ovom nadrealnom mestu i njegovom umetničkom bogatstvu.

(Newsweek.rs)Pogledajte još na portalu Newsweek.rsNapisala je prvi kompjuterski program u istoriji: Ovo je "prokletstvo" ćerke Lorda BajronaSmrtonosan i lak za šverc: Evo šta je to polonijum kojim je otrovan LitvinjenkoPoročni srpski ljubavnik Katarine Velike: Ovo je priča junaka koji je prokockao sveRusi zabrinuti: SAD zauzele vazdušnu bazu u SirijiHeroj mora: Ovo je potomak Stefana Dečanskog koji je osnovao Crnomorsku flotu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track