NESTAO KINESKI VOREN BAFET: Milijarderu se izgubio svaki trag
Foto: Reuters

Usred finansijskog kraha u Kini

NESTAO KINESKI VOREN BAFET: Milijarderu se izgubio svaki trag

Planeta -
Kineski milijarder Guo Guangčang je navodno nestao, a sav promet akcija u kompanijama koje poseduje su suspendovane.

Biznismen poznat kao “kineski Voren Bafet“ nije dostupan ni saradnicima ni porodici u momentu kada se sve više govori o krahu finansijskog sektora u Kini.

Guangčang je jedan od najpoznatijih kineskih poslovnih ljudi, njegova kompanija Fosun je ove godine kupila lanac ekskluzivnih hotela Klab Med, a poseduje i deo akcija britanske turističke agencije Tomas Kuk.

Magazin Kaičin navodi da je Guangčang od četvrtka popodne nedostupan svima, a potom je promet akcija firmi koje poseduje suspendovan u Hongkongu i Kini.

Ipak, iz Fosuna je saopšteno da sve normalno funkcioniše, ali nisu komentarisani navodi da je čelnik kompanije, čije bogatstvo se procenjuje na skoro četiri milijarde funti, nestao.

On se u avgustu ove godine našao u središtu koruptivnog skandala u vezi sa slučajem Vanga Zognana, bivšeg predsednika jedne državne kompanije za proizvodnju hrane koji je osuđen na 18 godina zatvora.

Državna agencija Sinhua je pisala da su roditelji Zognana kupili dve vile u Šangaju od Fosuna po cenama koje su bile ispod tržišnih, kao i da je to iskorišćeno kako bi Fosun dobio određene benefite. Ipak, Fosun je sve te optužnice demantovao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track