NIKAD VIĐEN SUSRET VELIKE TROJKE U POTSDAMU: Staljin, Čerčil i Truman prvi put u boji
Foto: Printscreen Facebook

Uoći početka hladnog rata

NIKAD VIĐEN SUSRET VELIKE TROJKE U POTSDAMU: Staljin, Čerčil i Truman prvi put u boji

Planeta -

Na društvenim mrežama osvanuo je kratak film u boji nastao na početku Potsdamske konferencije gde se prvi put mogu videti u boji generalisimus Josif Visarionovič Staljin, britanski premijer Vinston Čerčil i američki predsednik Truman.

Na konferenciji koja je održana u gradu Potsdamu 20 km jugoistočno od Berlina 17. jula 1945. sovjetsku delegaciju su predstavljali Staljin i Molotov, američku delegaciju Hari Truman i američki ministar spoljnih poslova Džejms Bajrnes, a britansku delegaciju Čerčil i Eden - do 28. jula kada je na izborima Čerčila zamenio Alti, a Edena Bevin.

Konferencija je održana od 17. jula do 2. avgusta 1945. Razgovarano je o stvaranju posleratnog poretka, suprotstavljanju efektima rata i mirovnim ugovorima, o demilitarizaciji i denacifikaciji Nemačke i dogovorili su se o teritorijalnim promenama u istočnoj Evropi.

Uprkos snimcima na kojima susret pobednika deluje srdačno službeni zapisnici pokazuju da se, promenio i ton pregovaranja – postao je oštriji, manje tolerantan, ponekad i sarkastičan, stoga je mogućnost za rešavanje političkih pitanja – za razliku od Jalte gde se raspravljalo o vojnim ciljevima.

(EPK)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja