(VIDEO) KAKAV OBRT: U sinagogi u Jerusalimu iskasapljena 3 Amerikanca i 1 Britanac!
Foto: Rojters

Istraga krvoprolića

(VIDEO) KAKAV OBRT: U sinagogi u Jerusalimu iskasapljena 3 Amerikanca i 1 Britanac!

Planeta -
Pobijeni vernici jesu jevreji, ali pored izraelskog imaju državljanstva SAD i Velike Britanije, što bi moglo da baci novo svetlo na napad

JERUSALIM - Od četvorice jevrejskih vernika ubijenih jutros tokom molitve u sinagogi u Jerusalimu trojica su Amerikanci, a jedan je Britanac, javlja Raša tudej.

Ubijeni su britansko-izraelski državljanin Abraham Šmuel Goldberg (68) i Amerikanci Moše Tverski, Arije Kopinski (43) i Kalman Levinen, dok je osmoro ljudi povređeno.Kad su izveli zločin, ubice su izašle na ulicu slaveći pokolj i uzvikujući „Bog je velik“, posle čega je stigla policija. U opštoj pucnjavi ubijeni su napadači, a ranjeno je osmoro ljudi, među kojima i dva izraelska pripadnika snaga bezbednosti.

Ubijen je i rabin (Foto: AP)

"Svesni smo ubistva britansko-izraelskog državljanina 18. novembra u Izraelu", kratko je saopštio britanski Forin ofis.

FBI je saopštio da otvara istragu o ovom terorističkom napadu.

Foto: AP
Foto: AP

Napad se dogodio u sinagogi Kehilat Bnei Tora u kvartu Har Nof na zapadu Jerusalima. Policijski portparol Luba Samri rekla je da su napadači ušli u sinagogu naoružani noževima, sekirama i pištoljima i napali vernike na molitvi.

U razmeni vatre sa policajcima napadači su ubijeni. Jedan policajac je u razmeni vatre dobio povrede opasne po život. Palestinski izvori su naveli imena osumnjičenih Rasana i Adija Abu al-Džamala, rođaka. Ovo su oni:

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je danas da će Izrael "odgovoriti čeličnom rukom" na smrtonosni napad na sinagogu u Jerusalimu.

Netanijahu je taj napad, u kome je ubijeno četvoro Izraelaca i osmoro ranjeno, i nazvao ga "okrutnim ubistvom Jevreja koji su došli da se mole i koje su ubile brutalne ubice".

Evo i snimaka akcije:

http://www.youtube.com/watch?v=LmCR6Izd6ew
http://www.youtube.com/watch?v=B10XAc7JfBk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track