TEROR U EGIPTU Lov na turiste i pravoslavce traje godinama, niko ne zna kada će horor prestati!
Foto: Reuter 09.04.2017.

NAJVEĆI MASAKRI

TEROR U EGIPTU Lov na turiste i pravoslavce traje godinama, niko ne zna kada će horor prestati!

Planeta -

Egipat je jedna od zemalja u kojoj je izvršen najveći broj terorističih napada. U zemlji faraona sezona lova na turiste i pravoslavce traje uz manje prekide još od sredine 90-ih godina.

Najveću cenu terorističkih napada poslednjih godina plaća turistička industrija. Na vrhuncu 2010. godine u turističkoj industrijije bilo zaposleno čak 12odsto ukupneradne snage zemlje sa 85 miliona stanovnika. Ehipatje te godineposetilo 14,7 miliona turista iz celog sveta i ostvaren je prihod od 12,5 milijardi dolara.Međutim, poslednih godina luksuzni hoteli u Hurgadi i Šarm el Šeiku su uglavnom prazni. A sve je više i praznih domova pravoslavnih Kopta koji su uz turiste glavna meta džihadista zbog čega sve češće napuštaju svoje domove. Kopti čine deset odsto od 85 miliona, koliko ukupno Egipat ima stanovnika. Napadi u Kairu (1996. i 1997. godina)

Sredinom 90-ih dok je radikalni islam bio još u povoju Egipat su potresla dva velika napada. Naoružani muškarac je 18. aprila 1996. otvorio vatru na grčke i australijske turiste koji su ulazili u autobus ispred Hotela Evropa. Poginulo je 18, a ranjeno 15 turista. Naoružani napadač otvorio je 18. septembra 1997. vatru na autobus prepun turista ispred muzeja u centru Kaira. Poginulo je devet turista iz Nemačke, a 19 je ranjeno.

Masakr u Luksoru (1997. godina)

Svakako jedan od najgorih terorističkih napada dogodio se ujutru 17. novembra 1997. u Luksoru, popularnom turističkom centru. Šestorica napadača prerušenih u bezbednosne snage naoružani automatskim puškama i noževima masakrirali su 62 turista. Većini su odsekli glave i rasporili stomake. Napadači su pokušali da umaknu otetim autobusom, ali su ih policajci i vojnici presreli. Svi su likvidirani. Odgovornost za napad preuzela je grup Džama al Islamija.

Bombaški napadi na Sinaju (2004. godina)

Serija od tri bombaška napadana hotele na Sinajskom poluostrvu započela je 7. oktobra, anameti su bili hoteli Hilton, Mun Ajlend i Badija. Poginulo su 34 osobe, dok je preko 170 ranjeno. U eksploziji kamiona-bombe stušilo sedeset spratova hotelaHilton u Tabi. Egipatske vlasti su saopštile da su bombaši bili Palestinci koji su pokušali da uđu u Izrael. Organizator napada je bio Ijad Saleh, lider Fataha.

Bombaški napadi u Šarm el Šeiku (2005. godina)

Serija eksplozija dogodila se 23. jula, a nameti su bili hoteli i restorani omiljeni među stranim turistima. Piginulo je 88 osoba, dok je preko 150 ranjeno. Napad je izvršen na Dan revolucije, koji se obeležava u znak sećanja na svrgavanje kralja Faruka sa vlasti. Među poginulimaje bilo 11 državljana Velike Britanije. odgovornost za napad preuzela je malo poznata grupa Brigada Abdula Azam.

Bombaški napadi u Dahabu (2006.godina)

U tri eksplozije 24. aprila 2006. u gradu Dahab, koji je omiljen među turistima poginule su 23 osobe, dok je 80 ranjeno. Među žrtvama su bili državljani Australije, Danske, Francuske, Nemačke, Južne Koreje... Bombe napunjene ekserima i šrafovima bile su aktivirane pomoću daljinskog upravljača.

Posledice samoubilačkog napada u crkvi, FOTO: Printscreen/Twitter
Posledice samoubilačkog napada u crkvi, FOTO: Printscreen/Twitter

Bombaški napad ispred crkve u Aleksandriji (2011. godina)

Automobil napunjen eksplozivom eksplodirao je ispred crkve Svetog Marka u Aleksandriji, poginule su 23 osobe, dok su 43 povređene. Napad se dogodio posle večernje molitve. Napad je izvršio Abdul Rahman Ahmed Ali, a bomba je aktivirana daljinskim upravljačem. Ova eksplozija je označila početak talasa napada na Kopte, koji čine 10 odsto od ukupnog broja stanovnika u Egiptu.

Ostaci oborenog aviona, FOTO: AP
Ostaci oborenog aviona, FOTO: AP

Obaranje aviona Metro džeta (2015. godina)

Svet je 31. oktobra 2015. potresla vest o rušenju putničkog aviona na letu ka Sankt Peterburgu iznad Sinajskog poluostrva. Poginulo je svih 224 putnika i članova posade. Iako se u početku sumnjalo na tehnički kvar na letelici "Erbas A320" istragom je utvrđeno da je avion oboren pomoću eksplozije u odeljku za prtljag gde je bila postavljena eksplozivna naprava. Odgovornost za obaranje aviona preuzelaje Islamska država, a aerodromi širom sveta su posle ove tragedije pojačali bezbednosne kontrole.

Spaljena crkva u Egiptu,FOTO: AP
Spaljena crkva u Egiptu,FOTO: AP

Bombaški napadi na crkve (2016. i 2017. godina)

U eksploziji 11. decembra 2016. ispred crkve Svetog Marka u Kairu poginulo je 27 osoba, među kojima je veliki broj žena i dece. Ranjeno je preko 50 osoba. Ovo je bio najsmrtonosniji napad napravoslavne Kopte u poslednjih nekoliko godina. Predsednik Abdel Fatah al Sisi je proglasio trodnevu žalost. Odgovornost za napad je preuzela Islamska država najavivši da želi da protera hrišćane sa Bliskog istoka. U dvostrukom samoubilačkom bombaškom napadu u nedelju na crkve u Kairu i aleksandriji prema poslednjim podacima poginulo je 47, a ranjeno preko 130 osoba. Odgovornost za napad posle koga je uvedeno vanredno stanje u zemlji preuzela je Islamska država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track