UHVAĆENI U LAŽI: Džihadisti nisu odgovorni za pad ruskog aviona?
Foto: Reuters

Neproverene informacije

UHVAĆENI U LAŽI: Džihadisti nisu odgovorni za pad ruskog aviona?

Planeta -
Ruski zvaničnici ostaju pri tvrdnji da je letelica pala usled tehničkih problema

Posle pada ruskog aviona u Egiptu organizacija Islamska država požurila je da preuzme odgovornost za ono što se dogodilo, prenose mediji. Ipak, kao osnovni "dokaz“ teroristi su prikazali video aviona koji su navodno oborili, u kojem su korisnici kanala Jutjub lako prepoznali falsifikat.

Moskva demantuje da su avion u Egiptu oborili teroristi.

U saopštenju grupacije "Vilajat Sinaj“ piše: "Vojnici Islamske države uspeli su da iznad provincije Sinaj obore ruski avion u kojem je bilo više od 220 ruskih krstaša. Zahvaljujući Svevišnjem, svi su ubijeni“.

U saopštenju nije objašnjeno kako su, zapravo, teroristi uspeli ovo da učine, navodi list. Kao potvrdu za svoje reči sledbenici Islamske države objavili su i video na kojem se navodno vidi avion koji eksplodira i pada na zemlju, ostavljajući za sobom trag dima. Ipak, mnogi gledaoci na Jutjubu prepoznali su falsifikat.

Borci organizacije „Vilajat Sinaj“ zaista u svom naoružanju imaju prenosive komplekse „zemlja-vazduh“, ali stručnjaci veruju da njima ne bi uspeli da obore „erbas A321“ na visini od 9.500 metara, objašnjava Independent.

Ministar saobraćaja Rusije Maksim Sokolov takođe je opovrgao saopštenje terorista i dodao da „informacija koju su objavili ne može da se smatra autentičnom“.

Predstavnik egipatskih oružanih snaga Muhamed Samir optužio je Islamsku državu za falsifikovanje: „Oni mogu da izjavljuju šta god žele, ali u ovom momentu nema dokaza da su teroristi odgovorni za rušenje ovog aviona. Armija smatra da njihove tvrdnje i video snimak nisu autentični“.

(Sputnjik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track