(VIDEO) REŠENA VELIKA MISTERIJA: Evo šta skriva ĐAVOLJI KOTAO, otkrića ostavljaju BEZ DAHA
Foto: Printscreen/ Youtube

Zna se gde nestaje reka

(VIDEO) REŠENA VELIKA MISTERIJA: Evo šta skriva ĐAVOLJI KOTAO, otkrića ostavljaju BEZ DAHA

Planeta -

Vodopadi nazvani Đavolji kotao (Devil's Kettle) u Minesoti godinama su zbunjivali posetioce - tok dva vodopada potpuno je drugačiji: jedan pada u reku, dok se drugi obrušava u stenu i nestaje.

Hidrolozi sada misle da su rešili tajnu.

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

Naime, vodopadi se nalaze u državnom parku iznad jezera Superior, na reci Brule.

Reka se deli na dva vodopada jer nailazi na nanos vulkanskih stena tvrdih poput granita. Istočni vodopad pada u reku, no zapadni nestaje u rupi u steni. Bacite li nešto u tu rupu i pratite hoće li da izađe u reci, ostaćete razočarani.

Peter Mot, upravnik državnog parka, rekao je kako je to podsaklo razne spekulacije gde bi voda mogla da "nestaje". Najčešće se smatralo da voda podzemnim putem stiže do jezera Superior. No, nijedan GPS lokator bačen u rupu u kojoj nestaje vodopad nije se pojavio u jezeru.

Istraživanje hidrologa sada je konačno, čini se, razrešilo tajnu. Prošle jeseni su utvrdili kako ispod zemlje teče gotovo jednaka količina vode kao i iznad. Prema njihovom tumačenju, zapadni vodopad zapravo nestaje u podzemnoj reci koja nastavlja svoj tok ispod one nadzemne.

Kako bi bili sasvim sigurni, naučnici sa univerziteta Minesota planiraju da u vodopad ubace biorazgradivu fluorescentnu boju i prate hoće li se pojaviti u toku (nadzemne) reke. Ako boje ne bude, njihova će teorija biti potvrđena.

(dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track