PREGOVARAČ MUP O POLICAJCU OTMIČARU: Ne ulazite, minirao sam vrata i prozore!
Foto: Nemanja Pančić

Kurir istražuje: Ko je odgovoran za postupke Dejana Markovića iz Loznice

PREGOVARAČ MUP O POLICAJCU OTMIČARU: Ne ulazite, minirao sam vrata i prozore!

Crna Hronika -
Marković nije imao hrabrosti da se ubije, pa je hteo da isprovocira policajce da to urade, rekla Tatjana Kljun, vođa pregovaračkog tima MUP, koja je bila u Loznici

BEOGRAD - Isplanirao svoju smrt!- Ne želim nikoga od vas da povredim. Zato nemojte da pokušavate da ulazite jer sam minirao sve prozore i vrata na kući i opasao sam se eksplozivom!Ovo je Dejan Marković rekao Tatjani Kljun, koordinatoru pregovaračkog tima MUP Srbije i rukovodiocu grupe za pregovaranje u SAJ, kad je ona u utorak uspostavila kontakt s njim. Prema njenim rečima, Dejan je govorio jednoličnim glasom i bez emocija, delovao je smireno i rekao je da neće živ izaći iz kuće, što je ukazivalo na to da je odlučio da presudi sebi.Cilj bio hapšenje- Ova situacija bila je jedna od onih koje se u stručnoj praksi zapadnih država zovu „suicide by cop“, odnosno „samoubistvo policajcem“, i u kojoj čovek koji je rešio da se ubije nema dovoljno hrabrosti i snage da to uradi, pa pokušava da isprovocira situacijom kako bi ga policajci ubili - kaže Tatjana Kljun.Sagovornica Kurira ističe da je cilj policije bio da ga savlada i uhapsi, a nikako da Dejan Marković umre. Kad su pregovarači stigli u Jadransku Lešnicu, Marković im je odmah postavio zahtev da se komunikacija između njih obavlja isključivo telefonom.- Osim toga, tražio je da priča s majkom, ujakom, Brankinim roditeljima, svojim šefom. I sve smo ispunili - priča naša sagovornica.Prema rečima jednog od starešina SAJ koji je vodio akciju, pregovori s Markovićem su propali i postojao je veliki rizik da on zapuca na ljude ispred kuće.- Otežavajuća okolnost bio je i mrak koji je padao, pa je policija mogla da izgubi kontrolu nad situacijom i da nedužni ljudi stradaju. Tad je odlučeno da se iskoristi lako hemijsko sredstvo koje bi ga primoralo da izađe napolje, gde bi odmah bio savladan i uhapšen - kaže pripadnik SAJ.Bilo je jasno da je situacija opasna. Odlučeno je da se ubaci suzavac kako bi on izašao napolje. Upad nije bio planiran.- Zakonom je određeno da se hemijsko sredstvo može iskoristiti za isterivanje lica iz zatvorenog prostora. Suzavac je najblaže hemijsko sredstvo. Iz iskustva znamo da niko ne može dugo da izdrži u prostoriji sa suzavcem - kaže naš sagovornik.Hitac posle suzavcaUbacili su suzavac i posle jednog minuta čuli hitac. Specijalci su sačekali da suzavac počne da deluje tri do pet minuta. Kako Marković dugo nije izlazio, oni su oprezno krenuli unutra da provere jednu po jednu prostoriju.- Našli smo ga mrtvog u fotelji. Položaj tela ukazao nam je na to da je bio spreman da puca u nas - priča starešina.(NA. S.)

Nismo znali da li je Dejan živNakon što je Tomislav Radovanović, komandant Interventne jedinice 92, posle jednoipočasovnog razgovora s Markovićem izašao iz kuće, zabarikadirani policajac prestao je da se javlja na telefon. Iz kuće se nisu čuli nikakvi zvuci do narednog jutra.- Trebalo je ući i proveriti da li je živ. Kako lokalna policija nije bila sigurna da li može to da učini bezbedno, a cela situacija je bila vrlo rizična po bezbednost učesnika i građana, odmah je pozvan SAJ - rekla je Tatjana Kljun.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track