Premijer Dačić u poseti Briselu

Premijer Dačić u poseti Briselu

Politika -
Premijer Srbije i Mrkić će se sastati i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i predsednikom evropskog Parlamenta Martinom Šulcom

BRISEL - Premijer Srbije Ivica Dačić danas počinje prvu zvaničnu posetu Briselu na mestu predsednika Vlade Srbije, tokom koje će se sastati s najvišim zvanicničima Evropske unije i predstavnicima belgijske vlade.

Na početku dvodnevne posete administrativnom sedišu Evropske unije, tokom koje je planirano 12 sastanaka sa najvišim zvaničnicima, Dačić i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić razgovarće s predsednikom Saveta Evrope unije Hermanom van Rompejom.

Dačić i Mrkić će se sastati i sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom i predsednikom evropskog Parlamenta Martinom Šulcom.

Dačića, koji je ministar unutrašnjih poslova Srbije, tokom prvog dana posete Briselu primiće i komesarka za unutrašnje poslove EU Sesilija Malstrom, ministarka spoljnih poslova Kraljevine Belgije Žoel Milke, kao i komesar za energetiku Ginter Etinger.

Za sutra su planirani susreti sa generlanim direktorom za proširenje u Evropskoj Komisiji Stefanom Saninom, zamenikom direktora Generalnog direktorata za energetiku Fabriciom Barbasom, generalnim sekretarom Energetske povelje, kao i ministrom spoljnih poslova Kraljevine Belgije Dedijeom Rejndersom i državnom sekeretarkom te zemlje za azil i migracije Maži de Blok.

Uoči posete sedištu EU, premijer Srbije je izjavio da Srbija želi da nastavi evropski put, ali i da EU bude korektna kada je reč o uslovima koje postavlja.

"To znači - nema novih uslova za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora sa EU", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.Ovo je prva poseta Dačića sedištu EU otkad je predsednik Vlade, a premijer je podsetio da je želeo i ranije da otputuje u Brisel, ali da su evropski zvaničnici bili na odmoru nakon što je nova Vlada Srbije formirana.

"Ovo je prvi naš sastanak i upoznaću ih sa prioritetima vlade, sa reformama koje mislimo da Srbija treba da sprovodi u narednom periodu i sa onim što radimo, a to je da se priprema paket ekonomsko-socijalnih mera", objasnio je Dačić i ponovio da je Srbija spremna za nastavak dijaloga s Prištinom, što EU smatra jednim od najvažnijih uslova za nastavak integracija Srbije.

Dačić je naglasio da će Srbije "učiniti sve za dobijanje datuma za otpočinjanje pregovora, ali da to ne znači da će zbog toga prihvatiti nešto što nije u nacionalnom i državnom interesu".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track