PRIJAVILI POLICIJI: Gej Đetići paradiraju 20. oktobra
Foto: Tanjug Ap

Trodnevna manifestacija

PRIJAVILI POLICIJI: Gej Đetići paradiraju 20. oktobra

Planeta -
Verujem da ćemo imati demokratskog kapaciteta da taj događaj protekne u razumevanju i toleranciji, kazao je Duško Marković, crnogorski ministar pravde

PODGORICA - Crnogorsko Ministarstvo pravde dobilo je prijavu za održavanje Parade ponosa u Podgorici 20. oktobra i trenutno je na Upravi policije da sagleda sve aspekte tog događaja, saopštio je ministar pravde Duško Marković, navodeći da je reč o trodnevnim manifestacijama."Verujem da ćemo imati demokratskog kapaciteta da taj događaj protekne u razumevanju i toleranciji", rekao je Marković.On je izrazio žaljenje što Parada ponosa nije održana proteklog vikenda u Beogradu, ali je ocenio da su nadležne institucije Srbije imale adekvatne i pouzdane informacije vezane za odluku o zabrani tog događaja."Važno je štititi živote i imovinu i verujem da je ta odluka zasnovana na pouzdanim činjenicama", kazao je i izrazio uverenje da Crna Gora "na kvalitetan način, korak po korak, gradi stanje da niko neće živeti u strahu i da bude nevidljiv zbog svoje različitosti"."Ne mislim da smo dosegli taj cilj, važno je da znamo šta želimo da ostvarimo i kako do tog cilj da dođemo. Potrebno nam je strpljenje, razumevanje i vreme”, rekao je on.Osvrnuo se i na prvu paradu ponosa održanu letos u Budvi, kada su izbili neredi, rekavši da je ta parada pokazala da LGBT zajednica u Crnoj Gori ima hrabrost za izražavanje svoje orjentacije i da država ima političku volju i institucionalni kapacitet, ali da "društvo ima nizak prag tolerancije prema ljudima drugačijeg seksualnog opredeljenja".

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Raško Konjević izjavio je danas da će policija obezbediti da održavanje prve gej paradu u Podgorici, koja je najavljena za 20. oktobar, prođe mirno.On je rekao da je policija obavezna da izađe u susret svakom ko u skladu sa zakonom prijavi okupljanje.“Tako će biti i povodom Parade ponosa. Trenutno se u Upravi policiji rade procene i pripremamo se za taj događaj”, kazao je Konjević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track