OVDE JE STOLOVAO SLOVENAČKI ROBIN HUD: Vlasnik Predjamskog dvorca posle izdaje ubijen na neobičan način VIDEO
Foto: Bruno Coelho / Alamy / Alamy / Profimedia

istorija

OVDE JE STOLOVAO SLOVENAČKI ROBIN HUD: Vlasnik Predjamskog dvorca posle izdaje ubijen na neobičan način VIDEO

Region -

Nekada dom slovenačkog Robin Huda, Predjamski dvorac je mesto bogate istorije. Ugrađen je u ulaz pećine visoko na litici i ima izvanredan pogled na pejzaž. Ta pozicija bi svakako pomogla slavnom slovenačkom vitezu kada je došla vojska cara Svetog Rimskog Carstva.

Predjamski dvorac je dvorac koji se nalazi severozapadno od grada Postojne. Ovaj dvorac, koji se nalazi u jugozapadnom delu zemlje, poznat je, između ostalog, po položaju na ušću pećine na pola puta uz liticu visoku 123 metra. Najpoznatiji stanovnik Predjamskog zamka bio je Erazem Lueger, vitez i poznati razbojnički baron koji se ponekad poredi sa Robin Hudom, prenosi Ancient-Origin.

Izgradnja prvobitnog Predjamskog dvorca počela je u 12. ili 13. veku. Dvorac je izgrađen u gotskom stilu, koji je u to vreme cvetao u Evropi. Čitav dvorac nije izgrađen odjednom, već u fazama tokom narednih godina. Najranije spominjanje Predjamskog dvorca datira iz 1274. godine, a pominjalo se pod njegovim nemačkim imenom „Luegg“.

Tokom vekova, vlasništvo nad Predjamskim dvorcem menjalo se nekoliko puta. Na primer, kako se dvorac nalazio na teritoriji italijanskog grada Akvileje, isprva je bio pod kontrolom Akvilejske patrijaršije. Međutim, 1350. godine Austrijanci su oduzeli kontrolu nad dvorcem od Akvilejaca, iako su ovi pokušali da zauzmu dvorac 1398. godine opsedajući ga.

Predjamski dvorac je na kraju postao vlasništvo Erazema Lugera, verovatno njegovog najpoznatijeg vlasnika. Luger, koji je bio vitez, postao je poznat kao razbojnik, a neki su ga čak uporedili sa Robinom Hudom. Bilo kako bilo, Lugerova slava leži u njegovoj odbrani dvorca od sila cara Svetog Rima. Dok je Luger na kraju poražen, kroz izdaju, ova epizoda u istoriji dvorca pokazuje odbrambene sposobnosti utvrđenja.

Prema jednoj verziji priče, Luger je bio pristalica Mađara tokom njihovih ratova sa Svetim rimskim carstvom, izazivajući tako bes ovog drugog. Međutim, popularnija verzija priče je da je Leger ubio komandanta carske vojske maršala Pappnčima, koji je uvredio jednog od Lugerovih prijatelja. Tako se dogodilo da je maršal bio rođak cara Svetog rimskog carstva, Fridriha III. Zbog toga je car naredio jednom od svojih vazala, guverneru Trsta, da uhvati ili ubije Lugera. Kada je Luger čuo vesti o tome, odmah je pobegao u Predjamski dvorac i pripremio se za dugu opsadu.

Zbog položaja dvorca, moglo mu se prići samo s jedne strane, pa čak i tako, uz velike poteškoće. Stoga je guvernerov plan bio da prekine snabdevanje dvorca hranom i vodom, za šta se nadao da će prisiliti Lugera na pokornost. Na njegovo veliko iznenađenje, međutim, činilo se da branioci ne žele ni hranu ni vodu. Prema jednoj priči, Leger je čak bacio sveže trešnje na neprijateljsku vojsku kako bi pokazao da ima dosta zaliha u dvorcu.

Na kraju je, međutim, Lugera izdao jedan od njegovih podređenih i umro na prilično neobičan način. Dok se razbojnički vođa smirio u dvorištu dvorca, napadačima je poslan signal koji su ispalili top u tom pravcu, ubivši tako Lugera. Kasnije je guverneru otkriveno da su branioci snabdevali zalihe tajnim prolazom kroz pećine.

Bio je to snažan zemljotres koji je naneo značajnu štetu Predjamskom zamku. Godine 1570. vlasnik dvorca, Hans Kobencl, austrijski vitez iz Karntena, odlučio je da ga obnovi u renesansnom stilu. Ovo je dvorac koji posetioci danas vide. Osim što je otvoren za javnost, u dvorcu se svake godine održavaju i različiti kulturni događaji, uključujući i godišnji Erazemov viteški turnir.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track