SLOVENIJA POSLE BORBENIH VOZILA I TENKOVA UKRAJINI DONIRALA I HAMVIJE: Isplivao snimak oklopnih terenaca! VIDEO
Foto: Twitter/praisethesteph

Ljubljana naoružava

SLOVENIJA POSLE BORBENIH VOZILA I TENKOVA UKRAJINI DONIRALA I HAMVIJE: Isplivao snimak oklopnih terenaca! VIDEO

Region -

Slovenački portal 24ur objavio je informaciju da se na društvenim mrežama pojavio snimak lakog oklopnog vozila američke proizvodnje HMMWV M1114 (humvee) u Ukrajini koji je još uvek u maskirnoj šemi slovenačke vojske.

Prema dobroobaveštenim izvorima ovog portala Slovenija je saznaje se pre nekoliko nedelja Ukrajini polonila 20 takvih vozila, koja su oklopljena i pogodna za ratište. Ovaj portal saznaje i da su Ukrajinci veoma zadovoljni isporukama oružja i opreme koje šalje Slovenija.

Za pitanje povodom ove donacije portal 24ur pisao je Ministarstvu odbrane Slovenije, gde nisu komentarisali donacije Ukrajini, to znači da nisu potvrdili ni demantovali celu priču.

Donirana vozila HMMWV M1114 pripadaju prvoj seriji ovih vozila koja su isporučena slovenačkoj vojsci 2001. godine, a koja su zamenjena odgovarajućim Oškošima.

Slovenija je inače donirane Hamvije već koristila 2005 u Avganistanu u okviru slovenačkog kontingenta u misiji NATO-a ISAF, Jedno od vozila je bilo teže oštećeno kada je naišlo na minu. Zbog dodatnog oklopa posada je preživela.

Inače na ova vozuila moguće je instalirati od puškomitraljeza do teških mitraljeza kalibra 12,7 mm , automatskih bacača raketa, ali i da vozila postanu nosači protivoklopnih raketa, ali i nosači PVO raketa.

Slovenačka vojska je ove nedelje preuzela 38 lakih višenamenskih vozila 4k4 oškoš, koja predstavljaju znatno unapređen kapacitet lakih vozila u paleti slovenačkog naoružanja. Slovenija je nedavno dala Ukrajini još jednu donaciju grejača, agregata i druge opreme.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track