Najnovije vesti

FORIN POLISI: Putin će podržati samostalnost Republike Srpske! ALI SVI STRAHUJU OD JEDNE STVARI
Foto: AP / Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool

ANALIZA AMERIČKIH MEDIJA

FORIN POLISI: Putin će podržati samostalnost Republike Srpske! ALI SVI STRAHUJU OD JEDNE STVARI

Bosna i Hercegovina
08:35h

Svako ko sumnja da Rusija neće popuniti politički vakum u Evropi koji ostavljaju SAD trebalo bi samo da pogleda Balkan. Glavni cilj nije Hrvatska, koja je članica EU i NATO, nije ni Srbija koja ima dugu istoriju veza sa Moskvom. Kremlj se fokusirao na BiH, piše Forin Polisi.

"BiH je administrativno podeljena na dva decentralizovana entiteta - Federaciju BiH i Republiku Srpsku. Ruska politika se sastoji u podržavanju za osamostaljenje Srpske", navodi ovaj list.

Prema navodima FP sledećeg meseca će u Banjaluci postaviće se kamen temeljac za novu crkvu u čast ruskog cara Nikole II Romanova. Po završetku hrama u njemu će služiti i ruski i srpski sveštenici.

foto: EPA

"Najintenzivnija saradnja između bosanskih Srbba i Rusije je preko snaga bezbednosti Republike Srpske. Srpskoj naime po Dejtonskom sporazumu nije dozvoljeno da ima svoju vojsku ali Srpska ima svoje policijske snage koje održavaju tesnu vezu sa Moskvom. Tokom posete ruske delegacije Banjaluci 2016. godine razgovori su bili fokusirani na uspostavljanju partnerstva između RS i ruske policije po pitanjima koja se odnose na sakupljanje opbaveštajnih podataka kao i na borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala.

Srpska je takođe pristala da ugosti ruske policijske trenere kao i da svoje pripadnike specijalnih jedinica u Moskvu na obuku. Od tada ruski obaveštajci (bivši pripadnici Federlne službe bezbednosti) često drže predavanja i predaju na Policijskoj akademiji u Srpskoj kao i na Fakultetu za bezbednost u Banjaluci", navodi Foren Polisi.

Kako se dalje navodi, pod izovorom da je namenjeno borbi protiv terorizma Srpska jača svoje policijske snage a ponekad i uz pomoć Rusije.

"Takođe, u Srpskoj se vodi rasprava o otvaranju ruskog humanitarnog centra sličnom onom u Nišu. Treba podsetiti da je Rusija zatražila da njihovo osoblje u centru u Nišu dobije diplomatski statsu", piše FP i dodaje:

foto: Marina Lopičić

"Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske ima puno razloga da na predstojećim izborima u oktobru igra na pro-rusku kartu iako su neki od njegovih savetnika otvoreno prozapadni. Za sada su političke i ekonomske veze Moskve i Banjaluke i dalje simbolične. Ali veze će nastaviti da se produbljuju ako Dodik, kako se očekuje, osvoji oktobarske predsedničke izbore. Postepena strategija Rusije verovatno neće uključiti bilo kakve iznenadne poteze. Ali može dovesti u iskušenje Sarajevo ili njegove zapadne saveznike da intervenišu kako bi sprečili razlaz Banjaluke i ostatka BiH, što bi moglo da dovede do neizbežne i nepredvidive reakcije Rusije".

Kurir.rs/Foreign Policy/Foto: AP, Foto: EPA, Foto: Marina Lopičić

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja