Najnovije vesti

OTAC ŠTIĆENIKA IZ PAZARIĆA: Zašto su objavljene slike dece bez saglasnosti roditelja? Treba pomoći ali bez politikanstva
Foto: Youtube/Printscreen

kaže da nije sve istinito

OTAC ŠTIĆENIKA IZ PAZARIĆA: Zašto su objavljene slike dece bez saglasnosti roditelja? Treba pomoći ali bez politikanstva

Bosna i Hercegovina

Posle uznemirujućih i šokantnih fotografija o tretmanu štićenika u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne dece i omladine "Pazarić" u Sarajevu, koje je pokazala poslanica Sabina Ćudić, u javnosti BiH se ne stišavaju reakcije.

Na fotografijama se vidi kako su deca vezana za nameštaj i radijatore.

Hamed Mešanović, otac jednog od štićenika Zavoda u Pazariću, u televizijskoj emisiji je rekao kako njegov sin Edin u Zavodu boravi već 17 godina, od 2002.

"Moj sin Edin je rođen u oktobru 1990. godine sa 6 meseci. Samo prevremeno rađanje prouzrokovalo je da ne govori, čuje dobro, ne može da kontroliše neke stvari, kao što je velika i mala nužda, teško se s njim komunicira, može se sporazumevati, ali veoma teško i on je 100 odsto invalid. Tokom 2002. godine, na preporuku Centra za socijalni rad Travnik, na preporuku direktora Pazarića i njegove supruge koja je stručnjak za takvu decu, moj sin je smešten u Zavod Pazarić", rekao je Mešanović.

foto: Avaz.ba

Kazao je da su Edina tamo smestili da, kada on i njegova žena više ne budu živi, ima svoj dom.

"Mi smo imali topao prem kada smo doveli sina u. Direktor nam je pojasnio da je to potreba i da našem sinu treba 24 sata stručna njega. Osoblje s kojima s mi tada kontaktirali i razgovarali nam je sve stručno objašnjeno i bili su pristupačni. Nama je omogućeno da moja supruga svaki dan zove Pazarić u popodnevnim satima, odnosno, paviljon u kojem je smešten moj sin, pa se obavlja razgovor da li je sve uredu. Pre smo ga dovodili kući svaki vikend, pa smo ga dovodili da 15 dana bude kod nas kući, a 15 dana u Pazariću. Vodili smo ga na godišnje odmore, na more, u inostranstvo, išli na lečenje, putovali smo avionom. Naučio sam ga da pliva i imao odnos koji je kao sa zdravim detetom, svesni da je on bolesno dete", kazao je on.

foto: Avaz.ba

Dodao je da su štićenici koji žive sa njim u određenim paviljonima njegova porodica, žene koje ga paze, socijalni radnici i medicinske sestre.

"Da vidite kako se on obraduje kada ga dovedem od kuće, kako ih uzima za ruku. Mi budemo zadovoljni, ne zato što smo ga smestili tu, nego zato što se on oseća dobro", istakao je.

Hamed je za Hayat komentarisao i objavljene fotografija. Kaže da supruga, ćerka i on nisu spavali celu noć i da je dobio veliki broj poziva i poruka.

"Prvo smo potreseni zbog pristupa na koji je to urađeno, a onda zbog silnih poziva i poruka od prijatelja, porodice i mojih sugrađana, koji su bili spremni da idu u Pazarić i da spase moje dete od nekakve situacije koja nije uslovna i normalna. Ja sam onda sa mobilnog slao slika, da pokažem u kakvim uslovima živi moje dete, da su to predivni uslovi, da je to uredno, čisto. Fotografije koje su objavljene, ja nisam te osobe video, ali znam kroz priču sa socijalnim radnicima, sa medicinskim osobljem, da ima teških slučajeva, jer su mene upozoravali, da ako bi mi roditelji naišli na takvu situaciju da ne budemo iznenađeni, da deca sama sebi otkidaju meso sa ruku. Imamo situaciju da ima jedno hiperaktivno dete, jedan štićenik, koji se penje po radijatorima i cevima, da to treba smiriti. Ja sam video da nose neke kacige gumene, to su deca, odnosno, odrasli ljudi koji imaju po 20-ak epileptičnih napada tokom dana. Veliki su napori koji su ulagani da se takva deca zaštite sama od sebe", rekao je.

Hamed Mešanović je mišljenja da istup federalne poslanice Sabine Ćudić i objavljivanje fotografija nije način kako se rešava ova situacija.

"Prvo, neko je roditelj te dece, ja nisam za to da se objavljuju fotografije mog deteta bez moje saglasnosti i mišljenja ili centra za socijalni rad. Ja sam celu noć bio uznemiren i sada sam nezadovoljan zašto na taj način, zašto tako da se održi konferencija za štampu i iznose se neke činjenice koje nisu istinite. Videli smo i ovu izjavu koju je dao doktor Ćemalović, koji prati tu situaciju, da trenutna situacija u Pazariću nije takva", rekao je Mešanović.

"Moj sin je u jednom momentu imao lom nadlaktice, i bio je smešten na KCUS, doktor Karabeg mu je ugradio šinu, 10-ak dana je bio u bolnici, morao je da ima pratnju, pa je moja ćerka bila sa njim. Oni su njega morali da fiksiraju za krevet. Ružno je reći vezan, ali bio je vezan, to je eto nužno zlo u svemu tome da bi se njemu pomoglo. Te fotografije objavljivati na nekom političkom skupu, fino je reći da treba da se pomogne, ali iz humanitarnih razloga, a ne iz politikanstva", rekao je Hamed za Hayat.

Kurir.rs/Hayat/Avaz.ba Foto: Youtube/Printscreen

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...