U BIH OD KORONE OBOLELO 532 LJUDI, A 16 JE PREMINULO: Država traži međunarodnu pomoć od EU i NATO
Foto: Profimedia

KORONAVIUS

U BIH OD KORONE OBOLELO 532 LJUDI, A 16 JE PREMINULO: Država traži međunarodnu pomoć od EU i NATO

Bosna i Hercegovina -

U poslednja 24 sata broj zaraženih koronavirusom u BiH porastao je za 73 i sada ih je ukupno 532, 20 je ozdravilo od početka epidemije u toj zemlji, a 16 ljudi je umrlo.

Samo danas umrla su tri pacijenta na području BiH. Nova žrtva korona virusa u BiH je žena koja se lečila na Podhrastovima u Sarajevu.

Direktorka KCUS-a Sebija Izetbegović izjavila je da je pacijentkinja umrla od posledica teške upale pluća koju je uzrokovao koron virus.

Na toj klinici se inače leče pacijenti s teškom kliničkom slikom.

foto: Profimedia

Ranije danas saopšteno je iz Kliničkog centra Republike Srpske da je od posledica korona virusa umro jedan muškarac srednje starosne dobi.

BIH TRAŽI MEĐUNARODNU POMOĆ OD EU I NATO

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine uputilo je zvanični zahtev za međunarodnu pomoć Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, putem Koordinacionog centra za hitne slučajeve (ERČ).

Zahtev je, kako prenosi sarajevski portal Klix, upućen nakon jučerašnje odluke Saveta ministara Bosne i Hercegovine za traženje međunarodne pomoći u sferi zaštite i spasavanja.

foto: EPA / Fehim Demir

Navodi se da je ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić u ovom dopisu upoznao Evropsku komisiju i Evro-atlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO) sa merama koje su preduzete u BiH.

Naveo je da su angažovani svi raspoloživi resursi i da se preduzimaju vanredni napori kako bi se zaustavilo širenje korona virusa, ali da zdravstveni sistem I ostali relevantni sektori u Bosni i Hercegovini nemaju kapacitet da odgovore na sve potrebe proistekle zbog COVID-19.

Zbog toga je, navodi se, Radončić naglasio da bi pomoć i asistencija EU i Evro-atlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe bile vrlo cenjene u ovom teškom vremenu, kako bi se BiH mogla nositi sa novom pandemijom korona virusa.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track