BRITANIJA ŠALJE VOJNE EKSPERTE DA SUZBIJU RUSKI UTICAJ U BIH Džonson: Pomoći ćemo vam u zaštiti mira koji zaslužujete
Foto: EPA / Andy Rain

pomoć prijatelja

BRITANIJA ŠALJE VOJNE EKSPERTE DA SUZBIJU RUSKI UTICAJ U BIH Džonson: Pomoći ćemo vam u zaštiti mira koji zaslužujete

Bosna i Hercegovina -


Britanski vojni specijalisti biće upućeni u Bosnu i Hercegovinu kako bi ojačali misiju NATO-a i promovisali stabilnost i sigurnost u zemlji, najavio je danas premijer Boris Džonson.

Džonson je ocenio da se Bosna i Hercegovina trenutno suočava sa najvećom egzistencijalnom pretnjom u svom posleratnom periodu, sa secesionističkim liderima koji aktivno rade na stvaranju dalje podele i sukoba. Ove planove podržava Moskva kao deo Putinovog nastojanja da potkopa i evroatlantske integracije BiH i njenu stabilnost, navodi se u saopštenju britansle vlade.

Na zahtev Glavnog štaba NATO-a u Sarajevu, britanski vojni ekspert za borbu protiv dezinformacija i civilni savetnik za stratešku odbranu biće raspoređeni za podršku i obuku Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, dodaje se u saopštenju.

"Ne možemo dozvoliti da Zapadni Balkan postane još jedno igralište za Putinove pogubne težnje. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva, Rusija nastoji da preokrene uspehe u poslednje tri decenije u Bosni i Hercegovini, dobitke koji su doneli veću stabilnost celom našem kontinentu. Zato pojačavamo podršku Bosni i Hercegovini, odazivamo se pozivu naših prijatelja da pomognemo u zaštiti mira koji s pravom zaslužuju", poručio je Džonson.

Britanska vlada dodatno će izdvojiti 750.000 funti kako bi se uspostavio centar za sajber bezbednost u okviru Univerziteta u Sarajevu.

Ovo će ojačati odbranu Bosne i Hercegovine od sajber napada – koji mogu povrediti ljude unutar i izvan zemlje. UK će blisko sarađivati sa medijima i institucijama kako bi ih opremila alatima za identifikaciju i ublažavanje efekata laži i dezinformacija, navodi se u saopštenju iz Džonsonovog kabineta.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track