Najnovije vesti

NIKŠIĆ NAKON SASTANKA LIDERA OSMORKE U BIH: Više nisam siguran ni da li ću biti premijer, videćemo sve sa međunarodnim partnerima
Foto: AP Armin Durgut

kriza u redovima

NIKŠIĆ NAKON SASTANKA LIDERA OSMORKE U BIH: Više nisam siguran ni da li ću biti premijer, videćemo sve sa međunarodnim partnerima

Bosna i Hercegovina

Danas je u Sarajevu održan sastanak lidera stranaka Osmorke nakon duboke krize koja se uvukla u njihove redove posle glasanja za izbor delegata u Domu naroda BiH.

Predsednik SDP-a Nermin Nikšić danas je jasno kazao da stranka "Za nove generacije" više neće biti partner Trojke ni na jednom nivou vlasti. Takođe je govorio i o uspostavi vlasti na federalnom nivou, ali i u kantonima.

"Poznato je da su naše kolege kao deo Osmorke istupili iz grupacije kada je u pitanju državna vlast. Kada je u pitanju FBiH Osmorka, pa i tu imamo neke koje nemaju zastupnike. Danas smo usaglasili, i to je naš konačan sav, kada je u pitanju ZNG, Trojka je više ne smatra partnerom i više ne mogu biti s nama u kombinaciji, ni u kantonu, ni na FBiH ni na državnom nivou. Oni imaju svoj poseban odnos s NES-om, ali za nas nisu više partneri", rekao je.

Nikšić je kazao da će se u narednim danima, do ponedeljka, pokušati osigurati potpisi zastupnika ove grupacije stranaka kako bi "demonstrirali većinu u Predstavničkom domu

"U period pred nama pokušaćemo do ponedeljka da osiguramo potpise naših uzastupnika koji bi demonstrirali većinu u Predstavničkom domu Parlamenta FBIH što bi prezentovali OHR-u i međunarodnim partnerima i da sednemo i donesemo odluku", kazao je Nikšić te dodao da će razmotriti i da li da podrže rukovodstvo FBiH gde je i član SDA ili ne.

"Mišljenja su podeljena da li podržati SDA kandidata ili ne podržati. O tome razgovaramo s partnerima iz međunarodne zajednice. Mi smo prilično poodmakli i okončali pitanje programske vlasti na nivou FBiH. Informisao sam kolege kako sam ja, u funkciji predsednika SDP-a, praktično dopustio kantonalnim organizacijama SDP-a da na nivou kantona razgovaraju sa svim partnerima i svim partijama o uspostavi vlasti. To ne implicira da smo se dogovorili s nekim, do sada smo držali blokadu čekajući proces na federalnom i državnom nivou. Sada smo otvorili i tu priču, da mogu razgovarati sa svima. Konačnu odluku donose organi SDP-a, o tome gde i s kim ući u koaliciju", dodao je.

On je kazao kako je očekivao od NES-a, SBiH da će dati podršku kandidatu SDP-a na državnom nivou nakon izlaska iz vladajuće koalicije.

On je kazao da ako SDA napravi vladu, oni će verovatno imati svog kandidata za premijera.

"Da li sam siguran da ću biti premijer? Nakon svih ovih događaja, čovek više ništa ne može biti siguran. Zato idemo u prikupljanje potpisa, mislim da imamo 59-60 glasova, pa ćemo videti", kazao je.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja