AKCIJA SIPA: Trojica Bošnjaka uhapšena zbog ratnog zločina nad Srbima kod Srebrenice!

Po nalogu Tužilaštva BiH

AKCIJA SIPA: Trojica Bošnjaka uhapšena zbog ratnog zločina nad Srbima kod Srebrenice!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su danas na području Tuzle tri osobe bošnjačke nacionalnosti zbog ratnog zločina nad srpskim civilima na području Srebrenice tokom 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni su pod istragom da su kao pripadnici snaga Armije BiH, na području Srebrenice, postupali protivno odrebama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vreme rata.

Osumnjičeni Izet Arifović se tereti da je 12. jula 1992. prilikom napada na selo Zalazje, ubio iz neposredne blizine jednog dva civila srpske nacionalnosti, nakon što je grupa od osam civila, sa zavezanim rukama, koji su se prethodno predali, dovezena na karoseriji kamiona do policijske stanice u Srebrenici.

"Osumnjičeni Arifović iz policijske stanice izveo dva civila srpske nacionalnosti, nakon čega je uzeo automatsku pušku i pucnjima iz vatrenog oružja iz neposredne blizine ih ubio. Nakon što su njihova tela natovarena na kamion, osumnjičeni Suad Smajlović je, primetivši da jedna od žrtava daje znakove života, pucao rafalom i tako usmrtio dvojicu zarobljenih civila", navedeno je u saopštenju.

Zajedno sa zarobljenim civilima kamionom su dovezena tela četiri ubijena srpska civila. Osumnjičeni Arif Salihović, zvani Arkan, odveo je preostale srpske zarobljenike na kamionu u nepoznatom pravcu, posle čega više nisu viđeni živi.

Posle rata su pronađeni i ekshumirani posmrtni ostaci nekih od žrtava, a za ostalim posmrtnim ostacima se još uvek traga.

Izet Arifović osumnjičen je i da je 21. juna 1992. godine, u mestu Ratkovići ubio Živana Prodanović, koji je ranije predao oružje i sedeo svezanih ruku. Osumnjičeni Suad Smajlović tereti se da je 12. jula 1992, pucao po telima ubijenih civila srpske nacionalnosti, kao i na žive zarobljenike koji su se nalazili na karoseriji kamiona.

Među zarobljenim civilima srpske nacionalnosti nalazili su se Branko Simić, Petko Simić, Miodrag Rakić, Miladin Tubić, Ivan Cvjetinović, Nedeljko Gligić, Marko Jeremić, Ljubiša Gligorić i Dragomir Vujadinović Dragomir.

Osumnjičeni su pod istragom i terete se da su počinili krivično delo - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track